Tuesday, February 7, 2012

Oreo Strawberry Cheese Cake.

Assalamualaikum semua..

Sehat? Dah makan? aku bangon2 je terus g dapor, (ok, aku bangon kol 10 kot tadi. haha). then kuarkan daging dari freezer. tgk2 dah ade seplastik ikan kembung kat dalam sinki. n to be worst, tak bersiang lagi. huwaaaa~ don't tell me i have to siang that ikan.

so idea for today; ikan kembung masak pindang (thanx to google.haha), then petola air..ade sohon ngn tahu kering tu.

dan malam tadi, aku dah buang tebiat dengan mencuba resipi cheese cake. actually dari last 2 weeks aku nak buat ni. gara2 my friend syud g post kat status fb yang dia nak buat cheese cake.

so, mari kita mulakan dengan bahan2 n step2 yang terlibat:

oh by the way, the exact name for my cake is: Oreo Strawberry Cheese Cake. credits to my cousin; kak Na for giving the name. haha.

Bahan2:

250gm cheese cream (I used brand Philadelphia)
200ml natural low fat yogurt
3 sudu besar tepung red rose (tepung gandum pon boleh)
2 biji telur
90gm gula
30 keping biskut oreo (2 plastik bungkusan tu)
1 penutup esen vanila
1/4 cawan butter (3 sudu besar)
Aluminium foil

Hiasan:

Buah strawberi
Strawberi filling (aku eja 'feeling' tadi. boleh? haha)/ jem strawberi.

Cara2:

*pre-heat oven 180 degree.

Base:

1. Pecah2kan oreo tadi, kalo rajin buang isi putih dia. Tips: masokkan dalam plastik then tumbuk2 guna lesung batu.
2. Bahagi 2 oreo (1 bhgn utk base, 1 bhgn untuk bubuh dalam adunan)
2. Gaulkan oreo hancur tadi dengan butter.
3. Tekan dalam loyang yang dah gris & alas.
4. Bakar 7 minit, ketepikan.

Adunan kek:

1. Pukul cream cheese, gula, esen vanila dalam speed medium, hingga sebati.
2. Masukkan yogurt, pukul sebati.
3. Masukkan telur satu persatu, pukul sebati.
4. Masukkan oreo hancur yg setengah tadi dalam adunan, kaup balikkan.
5. Masukkan strawberi yang dah potong dadu dalam adunan, kaup balikkan.
6. Ok, adunan dah siap.

Bakar:

1. Bakar secara steam-bake. Aku bubuh satu dulang berisi air (seelok2nya air panas) kat bhgn bawah oven, kira loyang cheese cake 1 upper level dari dulang ni la.

Ade gak yang letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air, just make sure air kat luar tu xmasok dalam adunan kek la.

2. Oven tu make sure api on atas bawah dan letak loyang kat bahagian paling bawah.
3. Bakar selama 45 minit, 170degree, hingga bhgn tengah betul2 masak.
(Tips: cucuk dgn lidi/chopstick)

after 45 min: (the most exciting part sbb dah ade rupa !!)

4. Tutup cheese cake dengan aluminium foil untuk elak terlebih kuning.
5. Sekarang guna api bawah je, bakar lagi dalam 15 minit.
6. Dah siap, switch off oven, biar kek dalam oven setengah jam ke sejam. bukak pintu oven sket.
7. Dah tu, hiaskan dengan sapu strawberi filling & hirisan strawberi.
8. Simpan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman untuk nak make sure kek betul2 padu.

Tips: Kalau nak potong, celup pisau dalam air panas dulu, lap then baru potong kek. (aku tengok blog orang. haha).

Notes:

1. Actually kek ni cam rapuh sikit time baru masak tu. Then dah chill 1 nite baru ok.
2. Boleh gak bubuh lemon sikit, tapi aku dah ganti dengan strawberi tu, masam sikit. hehe.
3. Rase dia: Alhamdulillah sedap. Seriously =) (nak2 kalo ade org support strawberi. ngeh2)

Credits:

MyResipi: resipi cheese cake.
Blog Cahaya Cintaku: Resipi Oreo Cheese Cake.

Next time aku nak wat lagi tapi kena up cheese cream tu la. sikit je dapat kali ni. tapi sebab cheese merupakan 1 mende yang memuakkan, so the cake is still ok for me dengan kuantiti ni. hehe..

Selamat mencuba semua!! ^____________^


side view


bird eye view. haha.

2 comments:

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

harap berjaya buat! haha

Ain bintu Amir said...

insyaAllah boleh punyeeee :D kalo rase nk tgk lagi komen2 others, leh g kat link credits tu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...