Sunday, September 11, 2011

of passport and ...err men?

WARNING: entri ni mungkin sangat PANJANG. balas dendam dah lame gile tak menaip. haha.

Alhamdulillah..setel sudah buat passport kat Putrajaya, Presint15 tadi. jalan? no worries, Alhamdulillah ade signboard, just follow je. just kene tau katne simpang nak masok p15, then follow je signboard 'Jabatan Passport Malaysia'.

sampai2 je, jam dah pukul 7.50 pagi. memang purposely aku datang awal, as dinasihati adek, abah & survey google. hehe. Alhamdulillah orang tak ramai. dah pukul 8 baru leh amek no giliran. aku dapat no. 1004. kire orang ke4 la kan.

What to prepare?

1. Download borang permohonan dari website jabatan passport negara. print & siap2 isi. aku tau pon sebab tengok blog orang ckp. memang dorang accept, janji korang print depan belakang.

2. Dah fill up borang, prepare 2 passport-sized photos. ok aku baru amek gamba semalam. boleh? haha. rm15 for 6 pieces. ok la kot kat salak ni.

3. photostat IC 1 keping. aku siap bawak surat beranak kot. hahahaha. bajet under 18 lagi pe? kih2.

4. tu je, then cop jari & tunjuk IC real.

ade one moment tu, ade husband & wife before turn aku, wife die lupe nak bawak ic, mebi left dalam kete. so husband die kene amek la..cian gak. hehe

so da setel bayar rm100 (aku wat 2 tahun je), n then aku tunggu jap sambil bace novel 'Lovely Bones'. macam sweet la plak perangai aku time tuh. hahahaha. then tak lame, 20minutes after dat no. giliran aku disebut. ape lagi, tros amek ah passport uh. huwaaaa syok2! syukur Alhamdulillah everythings settled bout 1 hour only.. takdela aku nak kuar merayap dulu ke. lek2 je kat ctu. ngeee :)

dah lepas tu, ade orang petik lak kite brekfast. nice gak kat Sg. Ramal tu. memang i loike lah! sedap roti nye..roti kosong je..lembut gitu..selembut angin menghembus pipi di pagi hari. wakaka.

ok lah, jiwang2 ni tolak tepi jap. over lak gua. simpan dalam ati sudeyh :)

tadi aku bace blog Hanis Zalikha. entitled The Things Women Discuss About Their Man. memang bagus content nye, tapi in my personal, humble opinion, it quite ..ermm..cam tak real. haha. ok, meh aku cite sikit. sikit la, takkan nak banyak2 kot. tak rahsia gituuuuu :P bout what things women REALLY discuss bout their men. or sesape nye laki lah. hantam je. jom.

1. Romantikus.
ni same je la ngn pape yg miss hanis tu elaborate. n bagi aku, maybe a lil proud & dihargai if ur guy show some of their romantic side. aku? ade gak kot. hahak. tapi takmo cite. tapi time aku cite ngn rumet aku, dorang kate aku over. hahahahaha. small matters somehow can turn big if it's really give a big impact towards that person (me la tu. haha). nak tau? ok, am gonna tell ya 1 sweet story la yang orang bagi ceramah induksi cerita, on how he act romantic towards his wife. budget sikit je. meh cite.



suami nye ke Cameron Highland attend kursus, and he bought a rose for her wife.

"Ayang, abang da balik da. cuba tutup mata dulu"

"ape dia?"

"tutup la dulu"

pastu die tunjuk rose depan mata wife die yang nga tutup.

"ok, boleh bukak. tadaaa"

"waaaa thanx bang" . memang senyum sampai ke sudah la. 2 minggu tahan penceramah tu kate. hahaha. walhal modal murah je, dalam rm2 je. tapi sebab die tau wife die suke romantik. kih2. korang ape plak? haaaaaa :P

2. Willing..
ade kemahuan on something. ok bagi aku, kalo once dah ade rase sayang tu, memang ko or ur couple akan buat la pape. eventhough u hate that thing soooo much! tapi bile dah dapat suntikan semangat dari orang yg ko..erm..sayang eh? then korang mesti go for it. aku rase melalut da ni, patot cite sal ape yg korang cite bout guys kan. hahahahah. dah, next!

3. Islamic.
Pergh!!! ni memang kene angkat topi la kan. sape taknak bakal suami ade ciri2 gini kan? aku sendiri penah, time tu baru pas tengok wayang. serious perot aku lapar gile da.

"pasni nak g mane eh?"

"g surau dlu la. then makan"

"ok."

ok, lapar pon kene tahan..ngeh2. n sometimes hati akan tenang bile berbicara pasal agama. yelar, kite ni gurl, dengan tekanan kat ofis la. ape la..so bile dapat luahkan, kaitkan dgn agama. Ya Allah tenang tak terkata. so, bacelah Quran tiap hari. paham makne sekali..revise bacaan dalam solat kita. ade ayat quran mengatakan, mafhumnya:

"dan dirikanlah shalat. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatan – perbuatan) keji dan munkar. Dan sesungguhnya mengingat Allah (shalat) adalah lebih besar (keutamaannya daripada ibadah – ibadah yang lain). (Al-‘Ankabut:45)

which is kalau kita rase kenape kite still buat salah, paling2 pon cam ade rase dengki kat orang lain, bertitik tolak dari solat. kenapa kite still lengah2kan nak buat perkara baik? kaji balik solat kita. mungkin pada bacaan, sebutan, perlakuan..selambe je bukak buku solat & ibadat fardhu ain. nothings to be ashamed of :) [aku pon same, yang menaip ni patot kene lebih dari yang membaca. cewah] amin. semoga kita sama2 berubah dari buruk ke baik :)

ok, next point!

4. Hormat & tau behave depan orang tua kita..
ini pon memang stok sejuk mata memandang. polite bile depan mak ayah kite. ahh tak kira la depan mane2 orang tua pon kan :) ni aku malas elaborate banyak2 as aku tau korang pon ade cite gempak gak en?

so far yang sampai kat telinga aku semua benda2 positif dari member2. so no issues bout this :)

5. kene payung (or belanja)
hurmmm..sape tak ske en? ngeh2. siap share bagai. ahaks. ade member aku her bf bought him bracelets, rings, gelang kaki. erm aku rase kalo da nak bertunang or he has decide to marry me than that's the time to think seriously bout dat.

skang ni aku surve je harga emas. hahahaha. semalam aku g Poh Kong kt Warta tu, aku tanye, die kate skang 1gram=RM205 ..pergh! dlu 180+ je kot. so pikir2 la..ngeh2.
6. Jealousy level.
sikit2 ok la. ini nak kuar makan pon kene halang ngn bf. memang aku nyampah! hahahah. bagi aku, selagi mende yang mak ayah aku benarkan aku buat, then that guys takleh nak halang la. kalo tegur baik2 tu ok lagi okehhh.

but so far aku ok je :) n me as well takde nak sekat2 life sesape. lek2 je la. kalo nak main curang, jangan risau, Allah is always with us. Dia akan tunjukkan Hidayah bila tiba masa yang sesuai. Allah Maha Besar! :)
7. Gentleman.
hehehehhehe..kalo die layan kite elok2.

"Eh, ko tak nak teman Ain sampai kereta ke?" - his friend said.

"Eh, takpe2" -aku la ni.

ceh aku ni jual mahal. last2 sepanjang jalan tu berderet mamat2 bangla mane celah tah datang. cuak gak. so aku just jalan laju2 la. ngeh2.

8. House chores.
bile die buat keje rumah, basuh baju, memang credits la. sonang ati rite.

siap member aku cakap:
"zaman sekarang ni perempuan pon keje gak same2 cari rezeki, so kalo guys tak tolong memang tak lah."

haha good point! :)

9. side income.
Cool kalo leh wat part-time. or good on investment or managing their finance. ok aku suke ni. haha. not dat i'm mata duitan, or any other guls mata duitan. just pikir 1 nice quote nih:

"duit bukan segala-galanya, tapi segala-galanya memerlukan duit."

Got that? but basically, anak soleh adalah HARTA PALING BERNILAI buat seseorang. Jangan pikir harta kat dunia je, akhirat tu lagi kene kekal selama2nya. doa & bacaan ayat suci Al-Quran dari anak yg soleh akan membantu & menjadi bekalan buat kedua ibu-bapa di akhirat kelak. Wallahu'alam.

so bear in mind, selain harta dunia, akhirat pon mesti ada dalam bajet gak. sedekah amal jariah. aku sekarang tertarik dengan IRM. tentang bantuan Kemanusian Somalia. so sama2 lah kite hulurkan tangan, sedekah sikit duit gaji utk bantu mereka kat sana.

just put ourself in their shoes. What are we really want? haaa pikir2!!

p/s: nampaknye content blog kali ni sangat bercampur aduk. wakaka. tak paham leh roger. ngeh2.

1 comment:

she-G said...

komen pjg jugak boley??atas alasan jrg komen kat sini kan??hahaha...

1)tikus-roman..hahaha
yer..suka tp tak suka lau sampai melampau2 tu.sbb..saya tak suka kejutan..hahaha

2)willing
besa time kapel mmg willing anything..but make sure lepas kawen pon same willing eh..takat waliing nak amik ati tak payah la..so beter cek betul2.ade guy tu dgn gf je..(penah jumpa bf kawan gini)

3)Islamic..
sameee...hehehe..dulu time kapel cikgu kalo nak kua sure lepas solat.(die budak ptptipu) so salu tak de duit..kalo tak ajak makan malam sure die tak makan sampai esok eh.sian..cannot accept laki yang makan 1x sari je tau..so kalo nak kua makan malam,kene lepas solat mgrib n isya' (time poet ade je g awal kolej die tgk die baru balik surau..wahhh)

4) hormat org tua
yee...tp cam hal wiliing tu la.jgn depan kita je.blkg die kutuk kaw2.dan hormat juga kawan2 baik kita

5)jeles level eh
cikgu anak sulung, so tahap mengongkong die sangat kuat.dan saya anak manja sulung y biasa dikongkong dan ai laikkk!!hahaha.. cuma tak dela sampai nak ke tandas bgtau...hahaha

6)gentleman
buka pintu keta,tarik kusi??dun really like it.kalo teman kita sampai slamat sampai, tlg angkat brg kira yang cam realistik ok.tak suka la manja ngat.tgk kdg sampai beg tgn bf bwk,eshh..cam rimas.dan pompuan tu lak buakn buat apepon,jus duk melekap lengan jejan tu kat dada..bek tok sah!!!kami kapel masa duk upm..nak anta ke bilik tak mgkin.so die akan make sure saya naik blok sampai hlg dari pdngan die.dan lepas tu die akan tunggu lagi sampai saya lepas (antara blok ade gap yang leh nampak) gap blok baru die pergi.(bilik saya betul2 tepi blok gap

8 eh??tettinggal payung
saya tak suka payung2 ni.sbb bagi saya kami same2 studet,dan satu lagi,saya ade prinsip tak nak berhutang apa.incase hubungan kami tak jadi, so tak ada benda nak diungkit.kita tak tau hati budi org kan??kalo skali skala mgkin..y besa2 kami tong2..

ape2 no la..house chores
saya suak wat gini lau laki.dulu laua de laki yang usha2 ke apa..suka tgk blkg tgkuk dan tlinga.juga tangan.kalo blkg tgkuk ada panau,tlinga berlilin berminyak,tangan lembut baldu kalah ai plak dan kuku pjg walopon cuma sebatang jari..mintak maaf...hahaha

-side income
dulu time study die keje part time.sbb??tak nak salu nyusahkan saya.die tau alasan saya nak g makan malam konon lapar sbnrnya nak suruh die makan.so die akan keje tkg basuh pggn kat hotel golden horses, kdg2 IOi putrajaya..besa time hotel wat bankuet besar2an.sian sgt.pagi g kelas lagi..tgn die abes rosak sbb cecair bsuh pggn tu kuat.

panjang tak ain???hahaha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...