Friday, December 21, 2012

Langkawi vacation :)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols~

Alhamdulillah aku masih hidup bernafas di bumi Allah ni..cuma dah lama x update blog. oh tak mengapa, takde denda pon khenn~

Recently my family & I, ok walau tak semua just aku, ayah, umi & hafiz je  yang ada, kitorang g vacation ke Langkawi. yeah Langkawi kat Kedah nun. bertolak Isnin petang, arrived there bout 11pm, stay at Bahagia Hotel, kat Kuah.

Overall awesome! Day 1: g Dataran Lang & Kilim Geoforest Park. Gambar tak transfer lagi, so later la kot. P Langkawi, 1 day pon uols dah boleh mahir jalan2 kat ctu. berbekalkan peta yang kitorang amek kat Airport, so round2 to search for interesting places using that map. free! hehe..

Kat Dataran Lang amek gambar la kan. I've been there 10 years back, when I'm in Form 3, bayangkan la masa dah berlalu kan.

yg Kilim River tu actually aku terbaca blog orang je, kate best. so jalan2 then terjumpa. Supposely the rate is RM250 per boat, 10 peoples. tapi sebab kitorang ni trip sendiri, dorang letak harga RM120 for 4 person. erm ok la kot, aku tutup mata je time tu. haha. semata2 nak tengok nature kan.

1st, pegi Gua Kelawar, masa tu dah pukul 5.50ptg, so just ada kitorang berempat je kat situ, driver boat kat boat la kan. Masuk gua pon laju2 je, cepat2 cari Exit. haha.

2nd, pegi fish farm. Ade sorang pakcik; Pak Su namenye, explain kat kitorang pasal Ikan Pari, belangkas & Ikan Sumpit. Aku geli kot nak pegang belangkas. huhu tapi comel la depa jalan.hehe. ikan sumpit tu dapat nama gitu sebab die mengumpan bak menyumpit tapi guna air. puiii terpancut air dari bawah tatkala umpan roti diletakkan kat kayu sangkar ikan tu. (oh abaikan penulisan skema saya. hehe)

3rd, tengok helang makan. perut & lemak ayam gitu. driver boat pon ringan mulut terangkan pasal helang. cool!

4th, menjenguk ke muara Lautan Andaman. ok this is where the cuakness at the peak! patot paya bakau airnya tenang, jadi tak keruan gara2 ombak menghempas pantai. cuak weh. we even ask the guide to patah balik as fast as he could. haha. da nampak pulau Thailand. even my hp da memekak2 promote Maxis Thailand. kira dah roaming la apebenda tah.

amacam? best tak aku bebel? haha.

2nd day, kitorang g Langkawi Cable Car. normal adult with MyKad: RM15, tapi total period kitorang sampai utk queue and naik dari pukul 11.30 till 3.00ptg kot. haha aku hentam je tapi lebih kurang la tu. so utk tidak membuang masa, while waiting for cable car, we ols cuci mata ke Telaga Tujuh, jarak dalam 5min je kot naik kete. Tapi nak naik tu cam nokhorom gak la penatnye. aku pakai jeans je kot! silap besar tol! so hanya berjaya naik sampai air terjun 2nd je. jadi la kan. posing sepam dua, then turun balik. menggigil ketaq lutut toksah habaq laa. haiyaa~

Da sampai puncak kabel car to awesome! Subhanallah! really remind me of Namsan Tower. ohh baru ku tau takyah g jauh2, kat Tanah Air sendiri je dah ade pemandangan yang superb lawa! so pasni takyah g oversea dah, unless aku berjaya jejak kaki ke Mekah, doing umrah & Haji. Amin Ya Allah, please makbulkan doaku ini..huhu~

3rd day. visit Underwater World. kat Pantai Chenang. one thing yang aku perasan kat Langkawi ni, berlaku lambakan of Mat & Minah Saleh. Di mana dorang selamba badak je pakai bra gitu je kalau panas. adoi la, tak beragak betul! kalau orang Arab mai, siap pakai jubah, purdah lagi tuuu, kaler hitam lagi tu...see the difference? oh by the way, aku pakai menutup la. tapi serius ah, memang selamba gaban omputeh ni. *keh2*

oh Underwater World tu Subhanallah really awesome! tapi aku rase Aquaria KLCC lagi best kot~ hew2. or Zoo Negara pon best jugak! seriously !

maka, tamatlah saya membuat pembentangan percutian kali ni ke Langkawi. sok2 taktau pulak ke mana, dan dengan siapa. hehehehe *gelak miang*

till then, Assalamualaikum.

Oh by the way, just now read Surah Al Kahfi (bcoz today is Friday). with the translations. rase nak g Gua Kahfi tu lar. azam ni. semoga dapat dipenuhi my wishlist! hoh koya plak aku bajet omputeh nk pakai wishlist. kena banyak2 berdoa la ni.

n also bump into article about Uwais bin Al Qarni, seorang yang sangat2 mencintai ibunya, patuh pada Allah & merindui Nabi Muhammad. Cite pasal die berlatih naik turun bukit dengan lembu semata2 nak praktis utk dukung ibunya ke Mekah, Subhanallah. Walaupun ade penyakit sopak, tapi beliau dah awal2 diiktiraf sebagai warga penduduk langit. Mampukah kita sampai ke taraf tu? T-T dosa aku banyak sangat2. Moga Allah ampunkan dosa2 kita & moga kita mati dalam redhaNya & keimanan terhadapNya..amin Ya Allah~

1 comment:

ciNtA hAtIKu said...

salam perkanalan..
http://cintacintahatiku.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...