Sunday, January 12, 2014

Entri persediaan perkahwinan & barang baby!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

I'm back! Finally! hahahah. (ade orang kesah ke pun? as I'm not that one blogger yg ade trillions of fans around the world. lol)

So what's really bring me to put some ideas down here? Boredom. Yeah correct answer for the moment. Or maybe because I missed all those free times to blogging? (Not really free time but I could allocate some times to blogging ler. hehe)

First and foremost (baru nak intro ke? haha), I would like to express my utmost grateful to Allah for all those blessings since I was born up until now..Umur 2014 ni nak masuk 26 la jawabnya..Banyak suka duka, mehnah & tribulasi yg aku dah tempuh (cewah ayat nk bombastik je).

Perkembangan aku skrg? Yer it's undeniable yg aku makin berkembang membesar bak juara sekarang. Dari berat 58kg dah jadi 71kg (the latest weight based on checkup last Tuesday). Sebab apa? sebab aku mengandungkan seorang nyawa dalam badan skrg. So boleh dikatakan dalam diri saya sekarang ada 2 jantung yg sedang berdegup. hehehe..syukur Alhamdulillah ya Allah..36 weeks already to be exact. Anytime tanda2 bersalin boleh berlaku (contraction / bleeding discharge / amniotic fluid discharge).

Kalau nak tahu, aku selalu panick tiap kali tidur malam. haha. bila terjaga, mula lah rasa mcam air ketuban nk pecah la..hapela..last2 pegi washroom to found that I tak tahan nak pee dah. haha. baby aktif sampai mama punya bladder asek tertekan je..asek nak shishi je..hehe..(ok, minta maaf buat yg sedang menjamu selera sekarang..tehehe)

Just now, 1 of my best friend whatsapp me asking bout my wedding gown, sewa ke beli, khemah kat mana tempah, etc..Tapi most of them aku dah lupa berapa harga sume. aduhai macam la dah kawen 5 tahun lepas kan, walhal baru je bulan 3 2013 kot..tehehe..xsampai setahun lagi pun..pesan aku, buat yang merancang nk berkahwin, buatlah perancangan sebaik yg mungkin..I mean, simple2 je sudah. haha. aku dlu takde pelamin pun. dah saving cost dalam 2k kot kan? just kaki lenguh berjalan sbb pakai heels je la 3 inci (opss bocor rahsia.haha)

ape lagi ye aku buat utk cut cost kawin?

1. pelamin takdak
2. takde bunga hidup bagai.
3. baju kawin sewa je, survey banyak gila kedai to get the most valuable price.
4. baju nikah tempah tapi kalau bole sewa lagi bagus. tak pakai pon dah. hehe
5. fotografi, orangnya suami pengasuh aku, so dapat special price. But i highly recommend korang carik org muda as diorg nye stamina utk layan kerenah korang bergambar tu tinggi.haha
6. and kalau boleh buat homework utk cari pose kawin yg mantop.haha
7. make up by my cousin; Ayuni. Mak andam paling muda di dunia. sape berminat boleh contact aku. hehe :)
8. door gift aku tempah kek bahulu da siap bekas tali tu, aku memang takde masa nak DIY. renyah & tak perlu kot nak ade kenangan2 sangat ni. haha. org g majlis kita; makan; then balik. lagi satu mungkin nak membantu makcik tersebut memandangkan suaminya sakit. :)
9. Hantaran made by my nenek belah Sekinchan. FYI, ayah saya dah berkahwin pada 21/09/2012. So saya dapat mak baru & nenek & atuk & saudara2 baru dari Sekinchan. Syok sebab dekat dgn Sabak Bernam (aku ngaja kat Poli Sabak). dan nenek saya sangat terer menggubah ok! Syukur Alhamdulillah.
10. Kad kawin aku bape sen je satu.haha murah2. aku nye kad jenis sekeping, map pompuan sebelah, map lelaki sebelah. Dwi-colour; purple & putih camtu. Simple janji maklumat semua lengkap. Siap letak GPS. So far takde plak dgr member ckp susah nk cari rumah :)

Cuma yg tak dapat nk cut cost:

1. Catering. sebab aku taknak nyusahkan orang masak. hmm..
2. Takde, catering je. haha (malas nk pikir senarnye).

So, berinformasi tak entri aku kali ni? hahahah. Sekali baby dalam perut dok gerak2 plak. Cukup da kot 10x gerak ni. Da masok 9 bulan ni sah2 la aku kene kira pergerakan dia. Alhamdulillah she is sooo active! (Eh, she??hehe) Scan nampak gigirl, tapi kita pon tak boleh lawan kuasa Allah kan. Ada 3 rahsia milik Allah, antaranya bayi dalam kandungan. So aku hanya berserah pada takdir. yg penting baby sehat wal'afiat. Berat baby da 2.7kg ni..Scan pon nampak bambam pipinya..tiru maknye la ni..ayahnya kurus je..hehehehe..

Oh btw, kalau ujung 2012 aku sebok dgn persiapan kawin, ujung tahun 2013 pulak aku sibuk prepare for my little one ni. Antara persediaan:

1. Beli baju baby sikit je, yg 0-6months tu. so far ade dalam 9 pasang including both pairs yg mak mertua belikan kat Sabah tempohari. Terus beli yg pattern gugurl. hehe..Terima kasih mak :)
2. Bengkung & sarung tungku for me..batu tungku belum lagi.
3. Breast pump brand Eve Love tu. Double pump, RM599..baru2 ni ada promo RM499. hampeh tol. aku siap komen lg kat FB orang tu. hahahahah.
4. Baby playmate, da survey tgk price nye ok. Siap ade khemah lagi mementangla mak apak er suka g camping.haha
5. Lampin moden tu. Beli satu je dulu. ade expo lagi pasni nanti aku serang.haha
6. Pampers baby utk newborn (beli satu paket je dlu..brand PetPet)
7. Maternity pad & kotex pad (maternity utk heavy flow, kotex pad tu utk bila darah da kurang..ni ofismet advice la)
8. Jamu Nona Roguy. Ade ofismet member. dapatla RM300 instead of RM360..aku malas nk survey jamu lain, sbb majority of my officemate use this brand.
9. Botol susu aku baru beli 1 : brand Avent. mak mertua cakap nanti tgh cuti bersalin bole beli lagi.
10. Lampin baby, booties, mittens, sarung kepala, tuala..percayalah korang akan geram dgn mittens & booties yg comel gilaaa tapi sila tahan nafsu eh, budak pakai tak lama pon tu, nurse pon advice baby better buka genggaman tangan dorg bila dah sampai 1 masa nanti.
11. Air selusuh haaa, aku lom wat lagi. Akak ofis cakap better husband yg buat, guna air mineral / zam-zam then minta husband bacakan surah2 / ayat2 tertentu. Better korang tanya ustaz or google apa ayat2nya.

Ade lagi kot ni tapi aku lupa apa. Car seat ada sepupu bagi pinjam.hee..including tempat baby nak mandi tu..cuma stroller la kot aku kene beli gak. x survey lagi brand ape, nanti la beli ngn husband.

Rasenye dah banyak gila kot aku tulis ni. hahahaha. papepon, uolss jangan la expect alam perkahwinan tu indah macam dalam novel ok. memang indah, tapi nak adapt tu satu hal. Macam kes aku, seriously aku ngn husband aku kontra gilaa..aku anak first, dia anak second. dengar term anak second pon korang dah boleh iamgine camne kan? hehehe..like my sis la, dia seboleh2 akan dapatkan apa yg dia nak. But in the end, korang akan bole adapt gak ngn perangai pasangan masing2.

Dan bila dah kawin ni pon aku lebih mengenali diri sendiri..banyak lagi kelemahan yg aku kena repair. be it my emotional ups & downs, time management (husband aku sangat punctual! haha), my cooking skill, dan macam2 skill lain. haha. opss.

sekadar berkongsi, sepanjang pregnant ni Alhamdulillah aku takde nak mengidam sangat / alahan pon takde Alhamdulillah..just bacaan hb aku yg rendah je la..but now Alhamdulillah dah consistent 11+ ..cuma skrg ni dah 9 bulan kalau tengah baring, nak kalih dari kiri ke kanan vice versa dah jadi macam susah gila. sakit, tapi aku cuba bertahan dgn byk2 berzikir, istighfar..Moga Allah ampunkan dosa2 aku atas kesakitan yg aku terima ni..huhu.. *nangis dalam hati*

Ok lah, azan zuhur sudah. Jom solat. Moga kita semua sentiasa dalam Rahmat Allah..Amin..


*time nikah. aku yg berdebar lebih. kuat menjawab plak tu kalau jurunikah tanya soalan.haha.steady la abang sekali je lafaz. mih2..*
2 March 2013

2 comments:

razwien said...

Salam ukhwah,

besttt sgt bila terkenang balik, semasa nak dapat baby....beli baju , keperluan baby cm bantal....tilam..eheheheh...memang best....xperlu beli banyak2 untuk new born..sebab baby ni cepat membesar..pastu segala peralatan abby yg baru harus di basuh terlebih dahulu bagi mngelakkan ruam pada badan baby...

Jom singgah our fb page:-)
https://www.facebook.com/pages/Drazwin-healthy-beauty/580234235365326?ref=hl

Ain bintu Amir said...

Salam, thanx for the comment! Yes of course they growing up soo fastt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...