Friday, January 21, 2011

a little unwell..


demam datang lagi.

huk

Jom share petua..jadi tak jadi belakang cite asalkan ade usaha rite?

1. jumpe doc. nanti doc bagi ubat. haha. tp ni drugs-oriented la (da macam subjek Object-oriented prog yg aku ajar last sem plak bunyik. hehe)

2. kalo nak lagi natural: (baru tau tadi) gaul asam jawa sikit ngn garam & gula. dah tu kemam/isap la. bagi die turun kat tekak. ni applied for those yg asek batok2 tapi takde kahak. bengang kan? so leh try cara tadi tu.

3. Perahkan limau nipis & kicap skit. dalam satu sudu kot. pastu suap masok mulut. ape jadi? tadaaaa! (ok, nak tau kene buat sendiri). aku dah try aritu. efek nye menyengat, mujarab, tapi kejap je. ntah la.

4. Madu. amek madu. nak lagi mujarab gune madu tualang eh? aku tah men taram je madu hosmet..kih2.

*** arghh batuk2 lagi..cough3 ***

ok sambung2,

5. ni akak opis aku suggest, as die penah jumpe doc dulu, swasta, doc tu bkn drugs-oriented, so die suggest a more natural solution, die soh g farmasi, cari apple cider vinegar a.k.a cuka buah. for more info, click [here] dan jugak doc tu suggest amalkan pengambilan Scott's emulsion. tau kan botol die ghupe cane? ala yg ade gamba laki dokong ikan besar gedabak kat belakang die tu. so terpulang la nak yg dalam tablet or cecair. cecair pon aku rase ok what. dulu time kecik2 mak bagi kitorg mam tu.. hee :) err da besar carik sendiri lorh. n btw, petua ni utk maintain & enhance immune system dalam badan korang kay. nak amek oren/limau pon tadehal kot tapi utk sesetengah orang dikhuatiri makin menyengat. entah, asalkan tak transform jadi Lina Hangat dah loer yang :P

6. ni paling common ah: minum air kosong bergelen2. ok yg ni takde masalah sbb aku mmg type mnum gelen2. hehe..

ok la, tu je..lagi petua? yg berbentuk dalaman : pray, berdoa..macam yang kite tau/sedia maklum, hanya Allah la tempat kite mengadu & insyaAllah dengan izin-Nya, sesuatu penyakit tu dapat sembuh dgn usaha & doa yg tak putus2 :)

second, have a chat with your love one. me? dah settle tadi.. with my mum sharing petua utk kurangkan tekak..cian mak, same la kite even sorang kat sabak, sorang kat sepang.. huhu..selain mak? pon boleyy..hehe..mich u :P

p/s: bole tak, aku google mich u kuar ni: [click] haha.

9 comments:

tepung-gomak said...

kalu nak kuruskan pipi camne?
:D

Ain bintu Amir said...

haha. ak penah dgr kalo tido tu jgn gune bantal empuk2 sgt kalo nk kuruskan pipi. entah. perlu ke kuruskan pipi? haha

aSh aBd Rahman said...

klu selsema..? :(

diLa said...

petua no3 memg terbaek! aku tak demam pon suke buat. masam yaww!;D

Ain bintu Amir said...

ash:
aiseh, time kite wat entri ni lom seseme g. skg da seseme. erm, amek scott emulsion tu kot & mkn oren byk2, air kosong byk2. insyaAllah akan sembuh :)

dila:
ngahahah ;D ko bia btol weh? kalo tgh xsakit pon ko ske wat? ekekek :)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

minum air gelen2 tu yg lemah sket

Ain bintu Amir said...

siti:
heheh..takde la lemah kot, tp nk make sure air sentiase ade tu yg leceh sket. agagag :P

~oH.ha.xiE~ said...

ain.... kecur air liur baca ptua ko *tgh lapar dooowhh~ hahaha. get well soon bebeh. mmg skrg musim demam n selsema jer.. jd jalani gaya hidup sihat.mencegah itu lebih baik dr mengubah...cewah..hahhaa

Ain bintu Amir said...

hahah.
ak rase tu petua nga saket je weh, bkn petua nk bg selera mkn bertmbh. hahahah :p

tau xpa, skg musim seseme & batuk en. aku alhamdulillah kurg da. just tggl batok je la ha.

yup2, skg ni mmg ak amek Scott tiap2 pg weh. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...