Sunday, November 21, 2010

2wd


Sape pompuan angkat tangan??

Sape pompuan + terer sal kete angkat tangan please! haha

Serius gua failed gile bab2 kete. ok mebi takat pam angin tayar, check air, check air wiper, itu biase da. Tapi kalo da masok bab2 enjin mmg failed kott! haha. baru2 ni baru perasan mileage da lebey 1000km dari tarikh patut tuka. ape lagi? cuak la beb! tapi terigt gak dulu ayah penah cam rilek2 je even lmbat pon. Ayah laki kott, tu pasal ayah leh agak n tau camne nk handle if ade pape jd tengah jalan. if me? alone? so what can I do? wuwuwuw (tetibe emo)

ok, so baru2 ni kene tuka minyak enjin, setelah bertanya kawan2 yang tau & ade la sikit google, then pegi gak wokshop. dgn makcik. sebab memang ade pakcik gak tapi beliau keje so takmo kacau la kan. Aku tuka pakai Caltex 10W-40 apetah. RM99. next oil change lagi 8000km. so ok la kan? malas nk kerap servis. haha. tp duit terbang sket arh. plus org tu kate elok utk long journey (ahh lu marketing memang ar bai. haha)

pastu ade la tuka oil filter. baru ak tau mmg akan tuka ni everytime org tuka minyak enjin. btw, minyak enjin, minyak itam & minyak pelincir tu 3 nama yang same je mendalah nye. Just minyak enjin time tengah bersih lagi. minyak itam plak yg dah kotor, dah digunakan yg org dok tadah tu, tp memang bole recycle eh sbb tgk org kedai tu siap takung bubuh dalam 1 tangki silinder neh.

and then esoknya plak baru g wat alignment & chambering(menatang ape ni? info please.haha). yg penting nak stering lurus. cukup tu je la so far aku tau. kih2. patot org tu siap soh tuka tayar. ahh aritu ayah da tukar kot. igt aku cap duit? so da call member, memang wat alignment je la. faktor kewangan. kah3 :p

so itu la die. serius aku pening dow. orang tu siap soh tuka break pad? mendalah ape tu? aku selama ni break ok je, makan je. haha. tp mbr aku cakap lain konsep ngn motor. arghh lagi ku dengar lagi ku penin lagi rase nk waaaa ;(( ayah cepat balik.. huhu

dan lagi check plug. aku kate taknak aritu. hihi.. kang org tu check sure kene tuka. tpi risau gak doww sebab kete ni dah 2 thn 7 bln (cewah siap bulan cam anak plak), n tak tau ayah penah tuka plug or not. kuang2 ;p



btw, aku pakai yg tengah yg botol kaler silver tu. rase before this pakai type mineral. pastu selambe plak aku pakai yg semi synthetic. tp ade ak bace kate tak elok tukar teros. arghh papo la. org kedai tu lepak je buat tak tanye mende pon. hoho. k la, tu je. ni ade link utk sesapa yang nak bace more info bout engine oil, the function, type etc. penting weh! bace2. n tanye pendapat ramai org. hehe. papai.

click here for more info bout engine oil..

da la kot. tu je la berita terkini tentang hidup gua yg haru neh. esok nak jalan gerak utara lagi. haiyaaa~ till then adios bebeh.

p/s: 2 ciri penting dalam seorang bergelar lelaki: tau jalan & tau sal kete (i mean enjin). memang sayang lebey ar. hahahahahahahahhaha lantak.

5 comments:

Ndea said...

arrrhhh pening. hahaha. aq pening sebab xleh bayang. kalau tengok xpe. yelah i ni visualistik, kalau bace je xtgk mmg blur. haha. btw nice2...aq pun dpt kesedaran utk blaja psl keta. XD

Ain bintu Amir said...

heheheheh :P ak yg mhadapi ni lg penin gile weh! rase nk meraung pon ade tau tak. tp setel da.. hehe alhamdulillah..

diLa said...

hahaha.laki yg pndai pasal enjin ye?
i noe! i noe!;P

Ain bintu Amir said...

sape weyyyy??
hahahahahh :D

she-G said...

err...kalo takat pasal nak tukar2 barang bw ke kedai insya ALLAH reti g..dah air filter jgn lupa..2x tukar myk itam tukar la die..kalo elok g suh apek tu cuci je(ini kdekut nyer style hokeyy..)
dan jgn wat lawak cam sorang budak y kunun bagus..minyak itam kaler dia itam...wahhh apekah...

psstt...ai fail kalo tukar tayar..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...