Saturday, March 19, 2011

entry berat..

Salam...

Lately banyak perkara yang unexpected happened in my life.. Just to name some of it:

a) My mum's admittance to hospital..as the result of low Hb level in her blood. low hemoglobin level to be exact. Normal Hb for woman will be range between 12 to 15 g/dL.. but my mom's reading is 4.5 .. [source]

malam before mak g klinik, aku ade borak kat mak on the fon, ask her bout daily routine...
and then esok siang i called her again, asking bout her day etc..then she told me that she's on her way to hospital with ayah. Mau tak terkejut aku time tu. and then after Maghrib prayer, my mum informed that she had been admitted to hospital..doc wanna ensure her Hb back to normal level.. Ape lagi mood aku toksah cite la tunggang terbalik time tu..n thanx my fren: Ndea for your wisdom words, advice, the medic thingy u elaborate wisely to me :) & juga to my housemate Fiza (sebab ko ade kat living room time tu. down gile toksah ckp la) and of course lah to him (perlu mention ni. kalo tak..heheehe)

n esoknye aku apply cuti sebab nak jage mak kat hospital.. actually aku penah dok hospital Putrajaya tu gak..as a patient..kes appendicitis time still studying at ukm time tu..so skang aku kurang 1 organ da which is apendiks. n he always remind me of my poket doremon. takpe chomel kot :)

ok, back to my mum's story.. I've been there for several nights accompanying her, helping her as best as I could..really remind me how careful she helped me during my appendicitis surgery back then *sobss* so here I am doing my very best to ensure she will be comfort though I knew it won't be perfectly perfect..

Staying at hospital seems to be cool beb. Love the odour. lol. takde keje suke bau hospital..


"You will always in my heart, mak. Along sayang mak"

but now she's already at home..lurve it :) her Hb now already back to normal: 11.4 .. after done several blood transfusion, enduring mass of blood-taking session, just for the sake of collecting her blood, testing for any irregularities or abnormal results..even the doctor offered me to take the blood but maybe there's just not my luck, I gotta took the phone during that moment and as the talking-on-the-phone session end, the blood already taken by the doc *sigh*

Now, pray hard to Allah..hope that there's a solution to cure my mum..to ensure her health will be normal as before..I hope all you readers also could pray for my mum's health..semoga mak diberikan kesihatan yang baik. dapat menjalani kehidupan as normal.. i lurve her..so much! *sobss*

apelah sangat disaster yang aku rase compared to these people..


Razia, a Muslim woman, cries while praying near her destroyed home near Ahmadabad [Vengeful Hindu mobs torched Muslim homes, year 2002] source


b) second, bout tsunami at Japan..as my angah's studying there.. I just knew bout it after got a ring from my housmate, Zati. She informed me bout how the Tsunami happened in Japan, bout 8.9 Richter reading. Gile! da macam kat Acheh dulu or even worst? Then sooner my sis called me, informed that she's fine while describing bout how her belongings shaking greatly while she's doing her very best to ensure her microwave won't fall down..Alhamdulillah ya Allah my sis selamat. Syukur sangat2 sebab kalo tengok news or photos at any website, memang catastrophic abes ahh kan. Hope sangat everything gonna be ok. Tapi bile da masuk bab radiation memang takleh nak jangka kan. Serius aku teringat kes kat Chernobyl dulu (mase form5 blaja Fizik ade mention bout this disaster happened as the result of careless handling kat reactor nuclear plant kat Russia tu..and know what? I think I wanna share some findings got after googling bout this. I just can't help searching more bout this thing.heee..so here it goes ..

ok, am not gonna tell ya thoroughly bout Chernobyl disaster but I'll wrap it based on my understanding la kay.
Segalanya bermula dengan human error, kesilapan manusia tu sendiri..disebabkan sikap malas okk.Patutnye ade ujian tekanan untuk uji kemampuan reactor tu utk coooling, and sedang dijalankan pon time pekerja shift siang nak handover task ke pekerja shift malam. Yang night shift worker ni tak prasan lak test tu sedang dijalankan.so it was a lack of communication antara pekerja siang malam tu la punca utamanya (see? communication tu sangat2 penting ok!

ok, back to our story, so test tu run and run la babe. The core overheated dannnn MELETOPPPP!! BOOMMMM!! so hasilnye bekas radioactive tu terdedah ke udara with full blast beb!


Meet twins Vladimir and Michael Iariga. Michael, on the right, is the older twin. Vladimir, on the left, is deaf.

So time ni memang fire crew or bomba main peranan la padamkan api tu. and jugak ade kisah2 beberapa mangsa yang terlibat, based on writer Svetlana Alexievich entitled Voices from Chernobyl:

1. Pilot yang bawak helicopter Russian Army yang atr terawal battled the fire rase cam mencucuk2 kat seat heli die. Bbrp bulan pastu die meninggal..

2. Orang yang bertugas utk clearing kampung sekitar. Bila contract da abes,govt soh dorang hand over sume clothes utk dibuang. So ade someone ni give everything except his peberet hat, which die bagi kat anak die. So dat person died sebab keracunan radiasi tu, anak die lak mati setahun pastu sebab kanser otak.

3. Sekumpulan engineer dari Moscow yang involved pon mati gak.

Kalo nak tau lagi lanjut, leh g link ni : [source one] dan ni gak: [source two]

So kesimpulan utk kes Chernobyl ni ialah human error, jauh sangat2 dari sebab kebakaran reaktor kat Jepun which is berpunca dari natural disaster. Kehendak Allah s.w.t. Bila Dia dah tentukan, tiada sebarang kuasa yang mampu menghalangnya. Wallahualam..

ni aku ade jumpe pic sal Jepun. comel budak ni.



A one-year-old boy is checked for radiation exposure after being decontaminated in the northern Japanese city of Nihonmatsu yesterday. [source]

c) erm takde pape yg big event sangat la lately. ok there's one thing: I got my phone already! been at Berjaya Plaza (opposite of Time Square) by myself...naik tren je as aku tak brani nak redah KL tu ALONE..SORANG2..haha gedik. tak sangke tempat aku tunggu tren tu akan naik ladies coach..so Alhamdulillah dipermudahkan urusan.. hee ^_^



ini la punca I have to take my phone all by myself *gedik2*
hahahhaha. lol just kidding.
*go baby go whenever you wanna go*
* I will never hinder your passion*
go go agogo. haha cao!
takla sebenarnye nga menghitung ari nak jejak batu ni :P

ok, it's time to chillax! papai =)

p/s: sometimes i just felt that I'm lost to something ridiculous to be my rival. and I hate it! really! weks hate u (non-living things to be exact. huhu) *sigh*

5 comments:

diLa said...

first, aku doakan mak ko cepat sembuh ok. weyh aku pn mcm ade sakit tuh kot. aaa

second, angah ko memg lawak, nk slamatkan microwave ye. aku leh imagine cane die punye comel tuh. :p

eh ko memg suke gugel n bg info bergune kt org kn? thanx yee :)

kmbing dah keje kt kl! :p

she-G said...

tgh blogwalking laju2...
jap g datang balik baca smula...
apepun...smoga mak ain okey hendaknya....

Ain bintu Amir said...

dila:
thanx dila, ko pon ade ke? bia btol? Hb ko mmg rendah ke ape? bek ko check doc wehh..mane la tau en tp mintak jauh la kan.

haha tau xpa, demi microwave :p

heheee..saje je tu weh da lame xwat entri pnjg lebor. agagaga..lgpon mmg susa nk cari source in malay weh :(

wahhhh! die keje ktne weh? since bile? sng ar korg nk jmpe pasni ek.

she-G:
heheeheh..ok2, jgn lupa singgah mai naa :P
ok sheG, thanx. kite pon hope sgt mak kembali sihat walafiat =) amin.

diLa said...

die kate kt kelana Square? ko taw? sbb aku tataw sgt. hahaha

eh yelah, aku memg low blood pressure. so mcm lbey kurang. an? ke tade kne mngena? hehe

Ain bintu Amir said...

aku google Kelana Square, kat PJ tmpt tu. tp katne aku tatau la plak. bkn kt tgh KL la tu.

ha r btul Hb ko low, so mebi low blood pressure la tu en. hehe. ko kalo nk derma darah mcm tak lepas kot. ni pengalaman akak opis aku la. papehal try test je dulu =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...