Sunday, July 19, 2009

berendam.[photo added]

selsema.


ya, itu dia bukti kukuh aku dah berendam kat suatu kawasan di Langat. Nak tau pe?
Jeng jeng jeng!

(suprise la sgt)..

ha, carik sendiri.. haha
ni sume idea sape? Ha, carik sendiri lagi. kih2

Dah ar, penat plak aku treat korang cam budak tadika ni. Ok la, actually hari Ahad bertarikh 19 July 2009, aku telah menggagahkan diri mencabar segala urat sendi menuju ke Air Tejun Lepoh (atau Lopo? Lepuh?) Ahh ape2 ar janji aku dah sampai situ. hehe. Sebab ape aku cakap menggagahkan diri? Sebab ade hiking sikit la. Trek santai ye bak kate orang2 yg dah biasa mendaki. Haiya..~

Penat gile babun aku dibuatnya. Dah ar dah lame meninggalkan profesion sebagai penjoging (paham kan?) sekali diajak pula melakukan aktiviti yang maha memenatkan ini.

Baiklah, seawal Subuh aku dah bangun ok (tatau asal semangat sangat weyh~) Dah selesai uruskan diri, aku uruskan hal anak pulak. Ha, jangan tak terkejut~ Aku uruskan hal anak tekak pulak la. Nak makan ape wey kalo tak redi makanan, rite. So aku decide la menggoreng something yang agak simple bagi aku: Hotdog roll. Aaa mmg blasah buat sahaje ok! Biase dah mak and adik aku; Hafiz (adik aku lg terer masak weyh?) buat tu kat rumah. So ni la mase aku menunjukkan bakat terpendam yang bakal meletus dengan adenye buku2 resipi ihsan dari Karen my ofismate (fuhh!! penat potpet takde fullstop nih!). Dah siap2 tu, Wani pon taste la, die kate sedap! hee. bangge2 (kembang sikit kot. haha)

Ok, dah tibe kat Bangi, teros tunggu mereka2 yg join kat Shell. Bajet nk btolak kol 8, kol 8 la aku baru btolak dr KL. haha. Alah, sume pon same je. Kol 9 baru gerak g Langat. hehe.

Dalam 40 min ke sejam kot (aku lupe la time taken bape) kitorang dah pon sampai kat parking Air Terjun Lepoh tu. Wallaa!! Sampai da. hihik :P Maka, setelah menyiapkan diri dan barang2 yg nak dibawak naik, kitorg pon btolak la treking ke situ. Bajet cam boleh pakai slipa je kan sbb still tak dapat gambaran camane perjalanan nk ke sane tu. Ok la, kite mengikut kata yang pakar ok : pakai kasut. hehe. Perjalanan pon bermula. Selangkah demi selangkah kaki melangkah. Memule steady agi. Tapi makin lame, aku makin pelik, asal dorang ni jalan cam kena kejar ngn antu je (aku agak la kan). Laju bebenor. Slow2 la weyh. Tau la fit. haha. Last2 aku decide jalan slow2 je. Malas nk laju2, nnti aku gak kena tanggung sakit kaki ke kan. Lagi wat sakit ati, tali kasut aku asek nk tertanggal je! Cubit kang baru tau! huh! Aku tgk dak2 yang dah biase keluar-masuk hutan ni rata2 pakai kasut tak bertali. Haiya! Mane la aku tau. hurm..

Dah sejauh 1jam 40 minit kitorang redah hutan di mana ade jalan yang mendatar, menegak, menyenget (hah, ni aku la kot menyenget. haha) Paling cuak ade satu tu cerun gile. Hai2, nasebbek sume nye berjalan dgn lancar. Ade sekali tu, aku agak motivated sikit la kan, ade sorang nyonya tu baru turun. Maybe baya mak aku kot. Patu ade sorang member ckp :

Ha, tgk aunty tadi, die da sampai pon kat atas. Kalo die boleh, takkan korang tak boleh kot?

Wallauweyh! Terangsang gile aku! hahahah! Tapi takdelah aku jadi cam Tazmania cite katun tu kan lari2 ke hape. Just memberi suntikan motivasi la untuk aku yang dah macam zombie kepenatan nih.. haha

Ok2, detik2 yang dinantikan telah tiba!!! Akhirnya sampai gak kitorang ke tapak lepak kat Air Terjun tu. Mendengarkan deruan air menghempas batu yang amat kuat betul2 melancarkan perjalanan darah kat seluruh kapilari aku weh! haha. Aku poyo2 ni saje nak bagi korang feel la camne masyuk nye orang yang da lame gile tak jumpe air terjun ni kan. hehe. Sampai2 je teros carik port n kuarkan sume makanan yang ade. Ok, open table! Sangat dahaga kan air sebenarnya. Lapar? Not really sebab tak sabar nk berendam dalam air.. hehe

Ok2, masa dah time! Lalu aku dan Wani mengekor Fahmi ke air terjun yang bertakung dan nampak agak tenang tu. Woo sejuk gile babet nih! Baru je rendam separuh badan da menggigil cam masok lori ais plak (aku agak la lori ais sejuk gile en). Terketar2 aku and Wani. hehe. Cuak sebab tgk air cam hijau. Kalo hijau kan biase nye dalam. So, aku main2 je la air dulu. Dah tu, dorang ramai2 ajak naik atas plak. wuuu~ sangat cuak! Aku kagum ngn mereka2 yang selamba badak wat terjun tiruk nih. Haiya! Aku dan terjunan? Ha, ade cite nye nnti. hehe

Nek atas, ok je la. Ade gelungsur mini khas untuk aku n Wani main. hehe. cam budak2 weyh dok dlm tu. Aku n Wani asek tgelak2 je. Jakun mungkin dah lame tak main air. haha. Dak2 lain dok melepak kat tepi tamoh join kitorang sbb dorg tdengar satu mende yang kurang enak. Bunguk! haha. Nak tau ape? haha tableyh :P yang penting tak jadi pon. haha

Maka, dah reti naik, nak turun pulak camne yer? Dorang soh turun gelungsur je senang. What? Sangat cuak ok! haha. Ajak la Wani, die tamoh plak coz pakai contact lens. Alasan yer, wajar di babab ni! haha. Ok la, aku pon decide la nk turun gelungsur cam kat Sunway Lagoon! Bezanya? Kat cni takde la pelampung bentuk 8 tu ok. So, aku pon turun la. Memang macam katun weh. Dah setel gelungsur tu, baru ku tau pendek je jarak tu. Aku pon cam :

La, ni je? Aku nak nek lagi tinggi la. haha

Lalu, dah naik tmpt tinggi sikit, aku pon gelungsur la. haha. Strike! Macam main boling weh. hahahahahaha ;D Gile sakit lengan kanan aku penangan momentum pelanggaran itu. Sampai sekarang (Isnin -1.20 pm) waktu aku menaip blog ni, aku still rase sakit lagi. huhu

Dah tu, da gelungsur, aku lom turun smpi kolam bwh ni sebenarnye, sebab gelungsur smpai tengah je. Ape lagi? Time to diving la kan! haha. Biase kat pool je ku wat mende ni. Ni kat Air Terjun xpenah agi. Waaa cuak siut! Wani dah turun dulu ikut tepi. Aku? Ngan nekadnya aku nak turun ngan cara terjun. haha. Pengunjung tak ramai ni so that aku tak berapa nak malu. haha. Kat bwah sume (3 orang) standby. hahaha. Lepak tepi je. Tade mase dorang nk standby betol2 kat dlam air. Dorang ckp air tu dalam, but then dorang rilek je sbb aku ckp aku reti berenang. haha. Memang dah jenis degil tu takley watpe da aku ni. Adela dlm 5minit kot aku berdiri je, tak terjun2 lagi. Dorang kat bwh gelak2 je. haduh. Korang gelak la. Korang taktau ape perasaan aku weh.. Degil bercampur takut. Hah, manusiakah aku? Ok2, back to the story. Lalu, dgn sukati aku punyer gaye, aku pon menerjunkan diri! dan...





Sound effect:

Kelepek!!







Wallaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! Sakit sangat2!

Sebab pe? Sebab aku tak wat gaye cam Olimpik, aku wat gaye Nurul Ain. Sure korang tak penah dgr kan? haha. Sakit woo abdomen aku. Siot tol. Gelak la, aku redho. heho. Yang penting aku dah pon terjun. Lengkap la kan terjun di Air Terjun. Tol tak? tol tak? (Sile angguk).

Ok, dah2. penat aku bercerita ha. Btw, nk tnye korang, penah drowning tak? Atau dlm bahse pasar nye, lemas? Ha, ade satu kisah. Aku yang reti berenang ni pon kantoi gak lemas. Hampir lemas? Lemas? Just name it, yg penting ade skali tu aku cuak gile babet coz tgh2 berenang, aku teros bangun, lalu tak dpt cecah tanah. WHATTT??? ape lagi, kelam kabut aku tenggelam timbul. Lalu menarik je insan disebelah aku. Tenkiu.. huk.. Really really really appreciate that u r there. Gile kentang kalo just aku sorang2 je kat ctu. Terbatok2 cam nak muntah je dah kat tepi tu sejurus dapat jejak tanah. Syukur Ya Allah.. huk.. Teringat aku pengalaman hampir lemas time family day kat Kuala Linggi dulu. Tu pon aku main tarik je ape2 yang dekat ngn aku. Tudung adek n cousin aku jadi mangsa. Sory guys. Dah saat2 genting ni aku pikir nk udara je. huhu. Syukur kpd Allah swt sbb still bagi aku peluang hidup agi. Haish2. ni la akibat berjimba tak hengat.

See? Macam badut lak aku rase hari tu. Aduh, ni la kot yang membezakan budak kurang umur dgn yg berumur (eh, bajet mude sgt la aku ni kan? haha). Memang aku sehari suntuk jadi kanak2 ribena je main air, wat mcm2 style berenang. Ade gak aku bukak kelas berenang hari tu, tapi anak murid takmoh dgr ckp. Biase cik Wani nih! haha.

Ok, dats all. Memang penat. Aku balik2 sampai AU3 je, tros g LRT Jelatek amek cik Amy (TS) sbb beliau ade interview Isnin dan Selasa ni. Gudluck dear! Sampai2 umah, mandi dan melelapkan diri. Makan pon I dont give a damn. Penat like hell but hepy like heaven! Hah, mmg merepek. Baiklah, kpd korang2 yang ske join xtvt luar nih, aku sokong ar 110%! mmg korang hebat arh! tabik spring! mmg penat gle tapi best ble dah jmpe ape yg korang nak kan.

Akhir kata, selamat maju jaya! (ade ala2 kata2 yang selalu kat kertas exam muka surat paling last tak? haha. blasa.)

ok, ni ade pic aku google, ihsan dari Kosmo. Gambar2 yang amek aritu takdak lagi kat aku. Nanti dah ade aku show (off) la. haha. Okeng, ciao cin ciao~



dan... dengan ini diumumkan gmbar terbaru. Credit to Encik Ode.
sile2 melihat ye.
Komen anda amat2 la dialu2kn. :)
1. Teka ape ni?
2. Jalan-jalan..
3. Rehat jap. Penat kepale lutut woi.
4. Air yg tenang jgn disangka cetek. hah.
5. Gelungsur!!! yuhuuu~~
6. Ni diaa sume2 yang follow > Fami, aku, Wani, Ode, Sopi, Mala, Yan.


7. Basah tekak jap. Styla gile aku pegang cawan. haha.
8. Me and Wani. Baru pas main air ni. Sejuk bangat! Takyah pakai termometer aku da tau suhu air sungai tu negatif! argh~
9. Macam2 gaye kalo tgkp candid ni. haha.
hehe.. amacam? puas ati tak cik Ain n cik Miza? Ni je la pic yg sempat dirakam~ haha ;D

12 comments:

Nurain Nordin said...

happy bebenor ko enh dpt bermandimanda ngn fami..eh opss!! hahahah...
xde gmbar ke ain??alaaa

noin said...

haha sengal~
gmba tgh tgu dak2 yg folow tu bg la.
ak x bwk camera.
mls lak nk gne camera hp. hehe
mmg fikir nk main air je.
haha.
tgu eh t ade ku uplod :)

[a[d[k]-ayie said...

bestnye..huhu


..sy klu nk mndi pun tmpt yg x dlm la nt tkut lemas,ahaha..=p

noin said...

ayie:
haha same here.
takpon boleh je tmpt dlm but make sure ade pro-renang kat seblah takpon gne life jacket or pelampung. haha.
in case ape2 jd kan :)

saya lah said...

wa kalo dapat ofer menjoging2 ni, blom die ofer wa da tolak.. hua3

noin said...

sayalah:
haha ada ka ptot.
sementare mude rumaje ade kudrat ni la nk merase sume2 neh.
hehes :P
(baru dpt hidayah.. hih)

Mieza said...

Pjgnye citer org tu tp gmbrnye skit..Kasik upload gmbr byk2..hehe..
gmbr laki yg xpkai bju n bseluar merah tu sape? fami ke? =P

noin said...

Mieza:
sengal~
nmpk sgt ko tak bace blog aku tol2..
terang2 da kot aku ckp tu gmbr ihsan dari kosmo.
cet.

CaHaya said...

x ajak!!!

noin said...

cahaya:
eleh, kalo ajak pon mcm la u nak ikot wahai cik Alwani Amran~
haha ;D

jgn tak jeles ok! :p

Nurain Nordin said...

cantik enh tmpat ko g ni ain, aku da paus hati da tgk gmbar ni. tp cam jauh je nk jln g tmpat ni..

noin said...

lawa mmg lawa.
nk2 time kat air tejun tu!
pergh!
cite pon tarak guna, ko kene jejak sndiri tgk weyh~
hehe
tp mmg penat gle babet takleh nk tipoo ar.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...