Monday, August 11, 2008

Hidup Muffin! <33

Currently listening to: Here with me – by Dido. Roswell Soundtrack uh la. Huhu lopek tol sape tatau neh. Agagagga jgn mara gurow jek.

OK la, da macam2 topik aku bincangkan kat blog nih. Tapi taknah ku elaborate pasal sesi masakan kan? Macam tak kene plak kalo pompuan tak bebel psl masak memasak, bake cake, or anything else yg leh relate ngn oven uh.

Kali ni, dengan segala hormatnye saye ingin mengisytiharkan bahawa saya nk membebel pasal muffin. Bukanlah pasal sejarah kewujudan mahupon asal usul muffin. Tp pengalaman aku membuatnye.

Memula aku start gile muffin time kak Nani kawen dlu. Biase org edar telur or gule2 kan time wedding day. Tp kak Nani nye wedding kasik muffin kat guest. Time tu my mum n I lom reti wat lagi. Mak just beli borong dari kedai bakery kat kedai kat umah ni je. Sodap babas tuh! Hingge menjilat dindings! Aku boleh straight makan 10 tanpe henti weyh. Kakakak (poyo gile, saje hiperbola uh, mcm tak kenal aku.. haha)

So, skg ni berbekalkan ilmu dan tunjuk ajar dari sifu masakan kat umah ni iaitu my lovely mak, aku pon dok blaja la selok belok wat muffin ni. Dari peringkat menyukat tepung, gula perang, tepung penaik, apetah lagi mende len aku da lupe (nmpk sgt lom pro agik. Haha). Pastu kene plak kacow biar naik kembang (sebelum tuan punye badan yg makan kembang bagai dipam2 gak! Haha). Da setel sume, jgn lupe masokkan susu full cream weyh. Baru la cukup bahan bagi gemok badan (ni Ain Nordin kene reti buat muffin ni. Haha). Dah setel sume, tibelah mase utk membakor dalm oven plak. Ni memang feveret aku sejak kecik ni. Nk adun tak berape jd. Tp kalo bab2 jage mase(timing) ni mmg my expertise la. Maybe sbb da de dlm DNA aku. So mmg takleh pisah ar. Tu pasal aku da reti wat kuih raye cornflakes since berusia 2bulan agik (cayola ckp den. Huaaahuaa). So aku la yg menjage, mendodoi, membalut muffin uh sbelum memasokkan dlm oven. Set timing nye. Kang tlebeyh kang mau kantoi hangos plak. Sia2 den wat nk bg mambang kalo x jadi .. haha

So far, filling yg penah my mum n I buat are chocolate, strawberry and raspberry. Paling best and ngam bg aku ialah raspberry. Kalo strawberry cam tak masok la. tatau nape tp mmg tak masoklah! Heh. Bg aku, yg penting ialah kite wat muffin ngn penoh kasih syg. Korg bayangkan la diri korg cam pelakon2 jepon pompuan yg ngh wat kek ngn gaye kiut sbb nak bg ehem2 diorg ke.. haha .. tipu jek. Ni la yg paling penting which is = Byakkan bace selawat (tak macam aku, dok menyanyi lagu omputeh je kat dapo uh, mak dtg baru ku tuka nasyid. Haha. Ni mau kantoi kalo mak bace blog ku. Ekeke). Dan yg paling penting kenela ikut sukatan nye. Cite pasal sukatan, teringat plak kisah Kaysara eh silap2, ni nak habaq kisah sedih ade skali mak aku wat muffin. Time ni aku takde. Tatau la tu antare penyebab muffin tak jadi ke. Haha. Kebetulan scale (bace: penimbang) rosak. Actually die tak prasan memule nye. Sekali da kua satu dulang dari oven, die raselah muffin uh. Sekali rase terlebih tepung. Orang panggil ‘bantat’ kan.. (arahan:sebot betol2 kay. Kesilapan menyebut adalah atas tanggungjawab diri sendiri .haha) so, tergendala sebentar la aktiviti rancak kitorg (ke emak je yg kobar2 nak wat? Haha) nk wat muffin kat umah neh. Dlm 2,3 hari gak ar oven tu tak berusik. dah beli je scale baru ptgnye, malam tu tros ligat kitorg wat muffin. Hehe. Sedap woooo! Tak caye udah.

Aku igt nk wat bisnes muffin arh. Nk luaskan ilmu pasal ape filling and topping yg matching. Puas deria rase aku menganalisa setiap muffin yg my mummy n I wat tuh. Punyela cerewet aku nk carik topping n filling yg sepadan. Mungkin bg sesetgh org pandang enteng mende2 ni. Asal ade rupe muffin n adunan pon ngam kire ok bg diorg. Tp bg aku, antare penggerak utama keenakan muffin ialah toppin n filling nye. Ngeee terer gak aku ckp psal bab2 wat makanan ni. Ade gaye Chef Wan? Hihi

Erk, pasni nk wat muffin ape ar? Bg idea skit. Hehe. Sekian..

5 comments:

.marmaduke. said...

hahaha... hiperbola la sgt... mmg ko bole mkn 10 skali kan... jgn riso weh... ak caye je ape ko ckp(bab2 ni je la)

ni sejak bile lak mnggedik wt muffins ni? buat laa kek... cm ak wat dlu...
org siap puji lg...

muahahahaa.... watlaa muffin vanila weh... ak suke vanilla... ak suke strawberry gak.. tp apsal ko kte x kne??? ke ko yg xreti mixing kan strwbry ngn muffin tu? jgn slhkan strawbery weh... tgk diri dlu sblum slh kan org...

;p

Nana Chan said...

nk recipe muffinnnnnn..
nyum2....

noin said...

erk.
siyes la stroberi cam x match weyh.
pe gi,
meh la kite btuka2 resepi wahai cik rye.
tabaik kemut ilmu tau.
wakkaka :P

ehek,
tetibe cik nard mintak resepi.
eeee tamalu.
ahaha :P
k, nad bg kite resepi wat kek ek.
nak yg gempak2!
yg penting resepi tu kne 120% jd tau bile wat!
wakakaka :P

.marmaduke. said...

eh x match ke? ak ske strawbery weh... ichigo tu... huhu...

bile nk wt muffin n kasi kat aku?
ak kek bese je reti wat... cousin ak pndai wt kek coklat... jual siap..
cookies sume...

muahahahah... marila kite bukak bakery... jom jom?

noin said...

ahaha.
aku set jer.
nnti ku betol2 master kte g dftr kat SSM eh bukak company bakery.
ekekek :P

insyaAllah de gak rezki ko merase muffin buatan tgn ku weyh.
ekeke :p
tunggggguuuuuuuuuuuu~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...