Sunday, August 17, 2008

Unplanned

Currently listening to: My December by Linkin Park. Just a sentimental yet a slow song. Nice to be listening when u guys feel like screaming your lungs out or being in depressed situation. Tapi, amek air wudhuk and wat solat sunat lagi menenangkan la. hihi

Unplanned. Macam tajuk lagu omputih plak. Adeke ek? Nnti la ku try google tgk ade tak. Arini ari ahad. Berlaku something yang tak terjangka weyh. Patotnye aku da plan baik punya nk g MAHA ngn Fahmi rinih. Tapi terpaksa dibatalkan perancangan ituh. Pasal pe? Meh ku story. Pkul 6 pagi, aku terjaga dari tidur. Mak yg kejut kalo x silap ku. Ajak g balik kampung coz Busu Minah (bace: adik arwah nek Nyonya aku) meninggal dunia pagi td. Memang dari semalam mak dok sebok contact ngn Mak Noi pasal keadaan Busu Minah yg tak stabil. Semalamnye arwah jalani pembedahan usus. Tapi maybe pasal usia pon dah lanjut bout 70+, mungkin harapan tu tipis la nak sembuh. Aku pon xsure die sakit pe. Mak just bgtau yg usus arwah ade problem je la. Dalam kol 7.30pagi tuh, aku n mak pon gerak g Melaka. Terpakse la alert ngn jalan since kitorg g berdua jer. Ayah tak dpt g since nak anta Angah blk UM ptg nnti. Takut tak sempat plak time nk blk ni.

Sepanjang perjalanan, macam2 ku borak ngn mak. Huhu mmg tak sangke yg aku da on the way nk g Melaka rini. Takpelah, Fahmi pon da kate pentingkan mane yg penting dlu. Huhu tapi aku stil sedih gak. Kuang3.

Bout 2hrs later, kitorg (bace: My mum n I) dah sampai kat Melaka or more precisely, kat Air Kangkung di rumah arwah Busu Minah. Memang dah ramai orang berkumpul time tu. Aku sampai2 je, nmpk si Nurul, Mak Noi, Nenek, Mak Melur, Mak Mijan, Shapa. Sume ngah berkumpul kat satu sudut dalam rumah tu. Lame da tak jumpe si Nurul, one of my cousins yang mmg banyak ckp n full of idea yg gile2 babasnye! Heheh :P tapi sedeyh gak ramai lg others yg xde. Nina, Nuni, Maryam, Ina, Kak Cik and even my lovely sister si Angah pon takde. Masing2 ngn hal memasing. Takpela sweeties, time raye nnti kite kumpul ramai2 kay. Aku mebi bawak Viva blk kampung, leh la kite round2 Melaka mcm dlu (tapi dulu tu naik bas je la. haha)

Jenazah time tu nak dimandikan. Si Nurul la dok sebok nak tgk arwah dimandikan. Aku memule takut gak. Tapi sebenarnye dalam hati menjerit2 nak tgk macamane jenazah dimandikan. Actually, time form 2 kat Samten (bace: Sek. Agama Men. Hulu Langat Batu 10 Cheras) dlu aku pnah masok pertandingan Tajhiz Jenazah which is Pengurusan Jenazah. Aku pon tatau camne ade sorg akak tu pilih aku. Time aku tnye die, nape akak pilih saye? Then die kate, akak nampak Ain sesuai masok pertandingan ni. Huhu dengan Iftitah dlu. Rase dpt no.1 or 2 ke tah. Huhu tapi tu dulu mayatnye gune patong je weyh. Yang skg ni, aku tgk yg realnye! Tapi aku tgk dari dalam rumah kat celah2 daun tingkap tu je la. nak tgk depan2 cam dah ramai org plak. Takut mengganggu urusan plak kalo nyemak kat luar tuh. Mmg khusyuk aku tgk jenazah dimandikan which mean aku tgk la seseorang yg dah tak bernyawa depan mate aku. Langsung tak timbul perasaan takut, tapi terase penuh keinsafan. Terbayangkan keadaan aku satu hari nanti. Dengan tak bernyawa, dimandikan orang ramai. Sambil air mata masing2 yg bergenang menjirus air mandian ke muka, tubuh, kaki dan seluruh anggota badan ku satu hari nnti. Huu siyes hati sesape yg keras pon leh melelehkan air mata tgk situasi ni.

Dah setel tu, jenazah pon dibalut ngn kain kafan n others kain yg sepatutnye. Aku pon dah igt2 lupe da brape lapis. Yang ku igt, jenazah perempuan lagi byk lapisan dari lelaki tapi berape pon ku dah forgot. Huhu. K, after this I’ll do some research arh. Tibe lah time yg paling syahdu, time nak tutup muka arwah-for good. Suami, anak2, cucu2 n sume sedare mare pon gune kesempatan utk bagi kucupan terakhir buat arwah. Ade sorg anak lelaki die tak tahan menangis sampai kene org lain tenangkan. Huuu sedeyh weyh. Sampai detik n saat ni aku takleh lupe moment tuh. Then, jenazah disembahyangkan n dikebumikan kat kubur Air Kangkung. Aku memule igt nk join gak tgk arwah dikebumikan kat kubur. Tapi takde geng ar plak. Nurul malas nk follow. Igtkan mak n makcik2 len nk follow, last2 sume g sambung borak dalam umah. Hoh kensel plak.

Boley lak pastu g lepak2 ngn Nurul, Achua, Shapa n Nas si kecik yg keras kepala tuh. Hihi. Lame da x jumpe. Memang seronok kacow si Nas ni. Nak2 die mmg respon kat every single thing yang aku cakap kat die. Tetibe terigt plak adek kat umah. Tu pon slalu jadi mangse kacow aku (ke aku yg salu jadi mangse buli die? Ahaha tatau).

Tak lame pastu, prot da lapo, aku pon ajak si Nurul makan luar g Selandar ke kan. Aku la yg drive Viva uh bawak die g jln2. hihi lagi gamat kalo ade sume2 cousins yg len neh. Mau begegar2 kete kalo dicampor ngn hilai tawa memasing. Ekekeek :P

Tak lame pastu, me and my mum singgah kat rumah nenek kat Kemendor. Sampai2 je, Pak Icam n family da standby kat cituh. Mak dah jumpe geng die la, Mak Ina which both of them memang ngah rancak involved ngan pembuatan kek, muffin etc. Mak Ina siap g SSM (bace: Suruhanjaya Syarikat Malaysia) utk dftr wat company nak bukak kedai kek. Lokasi tak sure g katne. Leh la mereka(bace: my mum n mak Ina) wat joint venture. Best gak melepak2 pasang telinga dengar my aunties borak2. macam2 mende baru yg ku tau. N somehow I felt like I’m already mature enough to menyampuk when I have the chances to. Dulu time kecik, nak dengar dorg borak pon kadang2 mak soh g men kat tmpt len. Hal org besar katenye. Chet, tguris hati gua di kala itu. But now, things change. Aku dah dewasa. Ahak2 nk tgelak ku bace tulisan ku tadi.

Kira2 kol 4ptg lebeh, aku ngn mak pon berangkat la pulang ke Sepang. Follow Cik Pidah lalu Alor Gajah. Jalannye straight je, takdela susah sgt nk igt (aku rase la! haha)

Sampai umah da kol 6 lebeyh. Plan nak g jog kat stadium jap, tp tak jadi plak coz Adek ajak men badminton kat dpn umah. Urm ok la layankan ajela dak kecik ni. Tapi tension gak main since angin bertiup bukan sepoi2 bahase dah, tahap tak paham bahase dah time tuh. Memang kuat tol cam lepak kat tepi pantai plak. Bek ku g jog g bagosh! Huhu takpo la, den layankan ajolah main bad neh.

Erk, cite pasal badminton, malamnye telah berlangsung la plak perlawanan badminton atr 2 jaguh dunia dalam arena badminton ni which is Lin Dan from China and Chong Wei, proudly to say that he’s from Malaysia. Bile 1st set si Lin Dan menang, aku tak rase terkilan sgt since Chong Wei ni mmg terkenal ngn panasnye yg lambatn tu. Tapi bile dah kat 2nd set, yg harunye time Lin Dan dah tgglkan Chong Wei ngn 8 mata di hadapan. What the fish? Kitorg kat rumah (bace: aku, ayah, ayip, adek) dah mule naik bengkek. Chong Wei asik bg bola yg senang n terang2 kacang utk wat smash weyh! It’s not bout Lin Dan is far better than Chong Wei, but it is more to Chong Wei that always make simple mistakes yet letting the opponent having many opportunities to beat him- easily. Too many loop holes made by Chong Wei that eventually open the way for Lin Dan to become the winner of the match! (Wahh! Tetibe marah2 cakap org putih plak aku ni.) Hahak. Tapi pujian patot diberi gak kat Chong Wei atas pukulan smash tangkap maut nya towards Lin Dan. Lin Dan ni kidal orgnye. So, strategi Chong Wei byk bg pukulan smash kat belah kanan Lin Dan sgt2 aku kagumi! Congratz! Gong Xi Chong Wei! (bace: tahniah Chong Wei! )

Moral of the story: setiap bende yg berlaku dalam dunia ni, ade hikmah yg tersembunyi. Tak suruh dicari, just fikirkan yg hidup ni indah sebenarnye kalo kite sentiase mencari kebaikan dalam setiap kekecewaan and kesedihan yang dihadapi. Semoga segala2nya bakal mematangkan kite dan menjadikan kite lebih bersykur and make used of every single things given by Allah to us dengan sebaik2nya. Wallahualam.

P/s: bersama2 kite sedekahkan Al-Fatihah buat Arwah Busu Minah. Semoga rohnya tenang dan dicucuri rahmat Allah s.w.t di Alam sana. Sekian.

2 comments:

.marmaduke. said...

ak pon ske gak lgu my december tu... lyn gile dgr weh... feveret ak tu tyme form 2... hehehe... smpy skg beb! ;)

ak pon ade gak pengalaman memandikan jenazah ni... mmg sedih weh... huhu... bukannye mndikan dgn air, tp dgn air mata yg bercucuran...
hehe... insaf... tp pastu jht balik... bile nk insaf bebetol ni weh?
;)

noin said...

aku pon same weyh.
the moment aku tgk jenazah dimandikan mmg insaf.
tp la ni da tumbuh tanduk blk.
aduss :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...