Sunday, November 6, 2011

paprik fever..

:: sup paprik, lauk paprik? arghh pape je janji siap!! ^_^ ::

sebagai intro, pic di atas ni ialah semalam lunch which is aku wat lauk paprik, sup paprik gitu, siap bubuh tepung jagung sket nk ade rupe ala2 pekat kuahnye, cewah :)

dan utk harini nye laporan masakan:

Boring2 mmg best kalo g dapor masak. So tadi aku masak la nasi goreng paprik. lapar nye pasal. walhal arini raye aji patot wat la spesel utk raye kan, tp aku ubah style (walhal?)

Bahan2 tumis:

1 bawang besar (1/2 tumbuk, 1/2 lg potong besar bagi nak manis)
5 biji bawang putih
1 inci halia
secubit belacan
1 serai (lebih masak semalam ade kat dapor, aku sebat je la)
7 biji cili padi
cili blender (buat sendiri paling cara)
garam, gula secukup rasa
sos tiram
asam keping / asam jawa

Isi:
ayam bhgn dada, aku masak utk 4 orang.
sotong (pon lebeh jumpe dalam freezer)

Sayur:
tadi igtkan nak cendawan, tapi dah malas nk gerak g kedai, aku masak je la ape yg ade dlm peti es:
1/2 bunga kobis
1 biji carrot
bole gak bubuh: cendawan tiram, kacang buncis, broccoli, capsicum, jagung muda. (sedapnye if ade sume2 ni. huhu)

Cara2:

1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih, bawang merah, cili blender tadi
3. tunggu sampai betul2 masak (dulu aku failed mende ni, skg ok da la)
4. dah pecah minyak, then aku masokkan serai yg dah ditumbuk, cili padi & belacan yg dah tumbuk tadi. hehe belasah je ni.
5. pastu bubuh gula dlm 1 sudu, saje taknak pedas sgt.
6. pastu garam sikit, wat syarat. pastu rase la. insyaAllah sedap :)

7. jangan lupe sos tiram takat sekali tonggeng.
8. dah gaul, then masokkan ayam. gaul2 sampai keras sket.
9. n disebabkan aku bubuh sotong, so jangan lupe masokkan asam keping / asam jawa. aku lupe ni, masalah gak la nak telan tadi. ades. bagi yg x sensitif takde masalah kot.

10. dah masok sotong tadi, gaul2
11. masokkan sayur kobis bunga & carrot yg dah dipotong tadi.
12. kacau, gaul sampai sebati & lembut. masukkan gak bawang besar yg dah dipotong besar, motif nk bagi masakan manis & harum.
13. masokkan nasi yg dah kirai2. kalo ketul2 nnti tak sebati pulak.
14. gaul2 smpai sebati semua, rase, make sure garam sume okkk!!

dah siap!! dah leh hidang utk makan. aummm~~~

:: rupe macam out, tapi rasa? aku rasa ok jek, hehe. nak tau kene cube ok! ::
[bujang2 ni masak nasi goreng la paling senang. haha]

p/s: sejurus aku masak, tgk kat ruang tamu bergelimpangan semua tido. penat sgt ke raya haji ni? hehehhehe..bye2 uols! have a nice day. muah! ^_^


2 comments:

bobp said...

hah... jumpa dah blog dia... hehehe... kaedahnya nak tau sedap ke tak, mai bawak ofis arr kalau berani... kan... hahaha

Ain bintu Amir said...

hahahahaa
alamak kantoiii~~
nk masak utk family bole la, nk wat utk 1 ofis bikin gigil je. hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...