Sunday, July 31, 2011

run baby run!


so semalam dah berakhir larian pertama aku, 1st time join running bagai neh. haha. so semalam lari 5km. aku bajet i will take bout 1 hour to finish it as i jog roughly 4min for 400meters. but shockly yesterday took bout 38minutes to complete the overall 5km running. nge2 so heppy n somehow ade yang impressed. haha now u know how far i can go rite :D

semalam, memang really trillion thanks to my dad melayan kerenah anak dara sulungnya ni ke Putrajaya. usai solat maghrib, aku bergegas da pakai sport shoes & bersedia ngn helmet. weh lame gile da kot aku tak bonceng moto. nk bwk? tak reti..hehe..whatta pathetic :P

& it just took bout 20 minutes to reach Putrajaya from my house, Sepang. normally kalo nek kete dalam 40 min gak la. laju en en??? :D

sampai2 je putrajaya aku terus meset, call tapi tak berbalas. oh takpela aku main belasah je masok crowd yg nga tgu pagar tu nak bukak. sampai2 je da dengar suara Honey Madu jadi host. patu ngn group girl manetah aku nyembang2, kasik ilang nebes. hehes.

dan detik larian pon bermula, masa awal2 cam ramai gile, tak mengizinkan nak jog so aku jalan laju2 je la. da agak2 ade ruang tu baru aku start running! yippieee!! such an indescribable feelings suddenly overwhelmed the surroundings. waaa besh2 sgt besh dapat lari ramai2. lame da tak rase that feelings. dulu time kat ukm jog ade gak rase tu sebab ramai2 jog. skang kat poli cam tak ramai jog je petang2..selalu lembu je la peneman sambil wat muka toya. haha.

aku pon lari la, lari lari lari lari lari..pastu ade la tmpt air, ak pon cilok botol situ tapi wat menyusahkan plak rase sebab I just need 1 teguk je kot. nak pulak lari ngn perut penuh air kan.

"haus tu tekak kite je nak, tapi body taknak pon"

ha, ingat ni! :D

mase kat bahagian bukit, memula aku lari gak. ahhh penat cam nak putuih napas, so aku wat brisk walk je la instead of running. ape yang penting time running adalah kekonsistenan kite. tahap istiqamah time lari la. better lari dalam pace yang kite selesa instead of pushing ourself pada 1 tahap yang mmpu membuatkan kite pancit di awal waktu :D sebab ni lari dalam satu jarak yang jauh. kalo pecut len cite beb.

dah setel running, kene amek goodie bag & all stuff pulak. serius aku blur. nasib baik la fahmi guide nak g mane. hehe thank you :) tapi memang kalo korang kat ctu, queue panjang gile. so, utk nak cepat, pandai2 la nak idup en :D teringat dulu time jadi volunteer Asean University Game, pon ade member, Anne yg selambe je...selambe je..arrr..paham2 la kitorang watpe utk cepat dapat mknn. haha =D

"ko kalo ngn aku memang murah rezeki Ain" - Anne. hahahahaha

"mende2 camni takyah nak lurus sangat" - Wak..heheeeee..

dalam sesetengah hal, aku memang tak reti, dan sekarang dah reti sikit2 :P

ok la, dats it. pasni aku takde plan nak running mane2 lagi. hope sangat ade running on Saturday as usually ahad petang aku kene gerak ke sabak. or else aku kene gerak pagi la kot. huhu. tapi tak puas la running 5km. next time I'm gonna participate 10km & above la. InsyaAllah boleh. hehe :)

2 comments:

CaHaya said...

Congrats! Mesti ainto dah selim menyelim kannn?
AIn, share lah tips camne nak tak lurus sangat tu. wani tak reti. ;p

Ain bintu Amir said...

hah? slim tu idak la wani, still the same je & i bet maybe berat makin naik. haha.

i read somewhere dat in order to loose weight/fat faster, we should do exercise to build muscle but not ketak2 la. mcm buat sit-up etc. insyaAllah faster burn. hehe

erk, tips cane taknak lurus sgt? i also dunno any particular rules, but u should do, what u gotta do. haha. clear enough? :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...