Sunday, August 23, 2009

kekasih ku..

Ramadhan datang lagi! Alhamdulillah aku masih diberikan ruang hidup untuk menyambut kedatangan Bulan yang dinanti-nantikan umat Islam seluruh dunia ni. Ape?? Nak ngelat puase? lol tabahek. Sila berpuasa bagi mereka yang diwajibkan berpuasa dan banyak-banyakkan bersabar buat mereka yang tak boleh yer. (sigh).. huuu

Beberapa hari sebelum puasa start, aku dok bincang2 dengan ofismate aku yang non-Muslim. Memang best! Aku memang suke ar borak2, story2 ngn dorang. Change idea, ape2 ilmu yang ade, kitorang share dan paling penting dapat meningkatkan kefahaman dan saling menghormati agama masing2. Tetibe aku teringat semalam, time lepak2 tengok tv sambil mengkelepet karipap mak ku suruh. Ade cerita kat tv3, bout Muslim in America. Ade sorang tu work as a comedian. He said he was born to make other's laugh (something like that la). Then die gak berniat, semoga dengan joke2 bergeliga yang dibuatnye, he hope dat be it you're a Christian, Jews or Muslim, just be the best person that you can be. *sorry aku tak bape pandai nk olah cite..

puasa first day! aku 'berbuka' same ngn family kat Sepang. huu how I miss this moment! Untuk family aku, makan bersama memang agak jarang la kan. Selalu pon makan kat luar time weekend semua ade kat rumah la pon. So, first day aku dah ade assignment given by my mum : mengkelepet karipap (oh aku dah story tadi yer.. hee). lame gak tak wat xtvt nih. dan rupa karipap hasil tangan aku pon cam mati segan, hidup tak mau je.. wuuu (aku takkan tunjuk ar kat cni. takkan!! huh)

Second day plak, aku n femly g Bangi dengan hajat nk amek gambar aku pakai jubah konvo tu. Memang tak pulang lagi pon. Lepak2 dlu nk take photo rite. Pasni mane aku pegang da baju neh. mane mau cekau da nak men2 amek picca. hee (unless kalo aku smbung Masters. Memang lagi cun r mortar board die.. hee). so, dengan tak disangka-sangka, kitorang mintak abah a.k.a suami kepada mak teh tolong ambekkan pic aku.. hee.. cumey2. (walhal aku tak nyempat pon nk tengok weh! adeyh la..) btw, boley plak adek aku aka ayeep kate rupe mortar board tu cam nmpk *uduh sket ar.. haha.

Petangnya, bergegas pula ke rumah Umi. One of my schoolmate time sek rendah jln6 Bangi dulu. Seronot tak hengat berjumpa setelah sekian lama tak bersua muka.. huu.. adeh la memang rindu dendam kesumat azimat semua dah terhambur di hari tersebut <--- ayat nak poyo je weh.. hoh. Yang follow; Sharifah, Hanim, Raifana, mak Raifana gak, and Fami. Lame gile da kot aku tak jmpe Hanim. Cekpah and Raifana dah jumpe time reunion arituh.. huhu.. Borak ke anyam ketupat ke (time da last2) pon aku x sure. haha. Seronot tol update berita member2 sek lame, ade yang da kawin ar, couple sane cni, memang terkekek2 gelak je ar kitorang.. hee. Lain kali papehal roger je dude! Seriously kalo berkesempatan lagi memang I'll make sure that I'll be there joining u guys anyam ketupat ok! hehe

dan... ni aku nak cite something yang agak serious.. so be prepare guys. .. huhh jeng3..

Beberapa hari yang lepas, aku ade ar tengok cite kat tv2. Cite A.I aka Aritificial Intelligence. heh. cam klise plak aku g tengok cite ni en. Sebab pe? Sebab aku sendiri dok mengadap segala tok nenek yang berkaitan dengan mendalah ni start dari 1st year masuk ukm (bace: aku IT graduate, major in A.I)

Tapi, bukanlah itu yang jadi tajuk cerita kat cni. Yang AI tu nanti hold dulu ar. Takpon korang Google je ar carik amende tu.. Kang aku dah cite pasal tu sure korang naik muntah nyer. huk.

Ok2, berbalik kepada cerita asal. Ape yang aku nak kupas kat cni ialah ending cerita AI tersebut. Korang jangan tak caye yang aku sanggup tunggu til pukul 12.30 semata-mata nk tengok dengan mate kepalaotak sendiri ending die.(bace: esoknya aku keje ok) Sangat syahdu weh. Cite ni men emosi ar. Even tak banyak cakap, tapi angle camera shot die dah wat aku sikit punye terpana ar. Nak dijadikan cerita, budak tu punyer ar carik Blue Angel sebab die nk jadi cam cite Pinocchio tu where in the end, Pinocchio tu berjaya jadi manusia biasa dari kayu sebab good manners yang ditunjukkannya. (katela yang korang taknah dgr sal Pinocchio en? aku kapak kang baru tau! huh.. hehe jk)

Sebab ape die nak jadi manusia? sebab die nak diterima oleh seorang insan.. yakni 'ibunya'.. and last2, dah jumpe Blue Angel, (kat dasar laut ni doh!) tapi still tak dapat make his wish to become a real life boy come true bcoz the fairy was just a dummy. Maka, ade la sekumpulan alien yang ade kuasa magik ni, boleh make his 'mum' alive, but have to get her DNA la such as hair. dan itu la yang sekor tedi bear comel nak mati ni possess. Ok, his (the boy) dream did come true!! His mum is alive (again!) but sadly just for a day. So he spent all of his kudrat to make his mama happy. Prepare breakfast for her, still remember how to make the tea that his mum like the most, bathed by his mum etc etc. and finally, gotta go asleep with his mum.. aduh.. syahdu dowh. punyela dis boy dahagakan kasih sayang seorang ibu. and he treat her mum the very best that he can bcoz he know that he only got 1 day to make her mum proud to have a 'son' like him.

So, ape kejadahnye aku tulis sinopsis panjang2 ni weh? Adekah mahu membantu adik aku menulis sinopsis dalam buku program membaca nilamnya? tak! tak kose ok! (ni paling tepat). actually, aku nak menzahirkan yang aku sangat-sangat perlu bersyukur masih mempunyai ibu dan bapa tercinta. Yang tak pernah-pernah putus bagi support kat aku. Even susah, mahupun senang, memang mereka la yang ade disisi aku. Serious! Aku sangat-sangat perlu bersyukur kepada Allah swt atas nikmat yang diberikan-Nya ini. Alhamdulillah.

Actually tadi siangnye pergi melawat Umi, atas sebab pemergian Ibunya yang sudah kembali ke Rahmatullah beberapa hari lepas. Mendengar cerita dari die je dah wat aku cam nak termeleleh bahek punya kat ctu. Thanx Hanim, aku lepak belakang ko cover bahek punya. huu.. Aku sentiasa doakan yang Umi sentiasa tabah dan sabar mengharungi hidup ni ok. Jangan risau, kitorang sentiasa ade kat sisi menyapot sekuat-kuat daya yang ade!! (aku bosan dgr term "sedaya yang boleh".. cam lemau je bunyik! huh!)

ok la, skang pon da pukul 12.10 malams. Esok aku nak gerak g ofis dari rumah pagi pagi. Tak larat woo nak drive balik KL tadi. Malas pon iye gak. Mak risao pon iye gak. So, gb bye.

p/s: hargailah ibu bapa anda sementara mereka yang kite sayang masih ade di bumi ini. Jangan menyesal di kemudian hari dah ar.. Ni nasihat untuk aku gak. Jangan jadikan busy sebagai alasan dari nak jenguk mereka. dan sentiasa spent masa korang dengan parents. Along love u mum and dad!!

.... tetibe aku sebak.. huk ;(

4 comments:

saya lah said...

adekah anda telupa skang bulan pose? panjang betol menaip...

noin said...

hahaha
kan dah ckp be prepare coz I want to write something serious..
already warning ya.
segala kecederaan takdak tanggungan.
hahaha ;p

nisa ~ shasha said...

errr.. pjg entry ko.
moral of the story, aq mau karipap! hahahaha

noin said...

ahahahha
semalam ade lagi weh karipap.
arini da tak elok kot.
haha kalo ckp awal2 leh aku pos laju :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...