Tuesday, August 18, 2009

tetibe.

Kadang-kadang kita rasa yang kita dah cukup malang dah ditimpa berbagai-bagai masalah.

Contoh la:
Aku ni emosi gile bab lepas study. Tah ape masalah.
Adekah aku rindu kat member2 seperjuangan?
Atau pon kat ikan keli setia murni?
or kuey tiaw kungfu kat kedai ayman?
(sory, ade bias sikit kat kolej Zaba UKM coz aku menetap kat ctu totally 3 tahun la kan.)
Tapi tah. Aku selalu bebel kat kwn2 yang hidup terasa lain.. sangat lain bila dah masuk bekerja ni. Ko takkan dapat memekak lagi gelak mengilai2 dengan kengkawan macam time ko belajar dulu. Ko terpaksa berfikiran dengan lebih matang, malah kena bertindak dengan sematang-matang nye la. Ko kena fikir lebih ke hadapan. Makan minum urusan perbelanjaan kena fikir dan rancang sebaik-baiknya. Nak mintak kat parents lagi la sekarang? Agak segan disitu. hee.

lagi, ape aku nak bebel yer. Haa, ko kena pikir sendiri betol ke hala tuju hidup ko skang nih? Dah lepas degree nk sambung masters or terus keje?
Ape objektif ko plak lepas ni? dan soalan cepumas yang paling biase aku dapat:
Target bape taun umur nak kawin? hahaa
aduh. serius, jauh panggang dari p*ngg*ng la kan nk pikiaq mende ni ..
tp why not budget from now rite. dan tetibe aku teringat akan kata2 adikku tentang sensei (cegu) die:

Kalo u budget nak kawin umur 27, watpe u nak pikir2 pasal sape spouse u skrg? (assume umur anda dalam lingkungan 20 la)

betol gak kan? yeke? hurmm.. (tengok, tetibe aku terpikir aku target kawen umo bape lak. haha)
ahh, join single club je la senang kan?

penah gak mak aku pesan, rilek2 je dlu, enjoy zaman muda ni.
Lepas dah kawin nanti jangan harap la nk rilek2 da.. hehee
thanx mak! (tengok2, aku dah tersasar cite sal teman hidup da.. ape ni wey??)

dan tadi..
aku terbaca pasal investing money kat satu blog ni.
Terbukak gak minda aku. If you got 5k. What would you do?
Most of us will answer nk beli itu, ini la kan or nk melancong ke (probably aku akan jwb lebeh kurang mcm ni la)

then, there's a suggestion:
Why not we double it or even more, triple it from 5k to 10k n so on..

pergh! (mode: mata duitan ON tetibe). great idea tak?
so, aku tengah pikir ni.. cambest je idea tuh.. tapi.. cane ek?
(berpikir.. ) jom contact pakcik google! huu

jap jap.
ade lagi satu.. aku tak penah ckp pasal ni.
tentang kepastian... korang penah rase tak ape yang aku rase?
tentang kepastian terhadap sesuatu..
pernah tak korang hidup dalam ketidakpastian?
contohnye la kan (ish, nk kena bagi contoh gakk.. )

korang rasa lapar gile bab.
aik, teringat plak piza semalam beli ade lagi dalam peti ais. so, korang pon panaskan la gune dapur masak (asal aku tak ckp oven? sebab konon2 kat rumah korang takde oven la.. hee)
then dah lapar gile bab tu, korang angkat je tros time da bunyik cam panas2 je piza tu (serius saliva aku dah meleleh gile babet time menaip ni, jap2 carik tisu.. huh)
then dah angkat piza, korang teros ar makan en. pergh! heaven gile.
then... korang keluar rumah pulak coz nak g ukm anta jubah(contoh la dow. nk kate g dating pon boley gak. sukati ar).. then.. dah separuh jalan, baru korang teringat, pasal korang panaskan piza tadi. Argh!! camne ni.. dah tutup ke belom api tadi ar? rase dah.. tapi .. tapi kalo lom tutup kang abes ar.. mau meletup kang.
nak kol, takde orang plak kat umah.. grr.. maka, untuk mengatasi ketidakpastian tersebut dan memikirkan kerugian yang bakal korang tanggung if betol2 korang tak tutup api, korang pon bergegas la wat u-turn maut punya then pulang ke rumah...

(aku tegaskan lagi, ni contoh je tau. takde kene mengena ngn yg idup ato mati. kalo ade pon kebetulan la.. hoh)

hurm. tu la contoh ketakpastian yang kadang-kadang datang menjengah dalam kehidupan kita. Tapi yang aku rase ni lain.. paham ke? sape paham aku banje ais kem paddle pop yang baru tuh. nak? ;p

4 comments:

shahrin yusof said...

penah...

noin said...

so, how's the feelings?
(mcm la same ur situation n mine kan.. hehe)

tapi nk wat cane.. idup mau terus!
ayuh!

CaHaya said...

pastu, bila smpi umah, snanye dah tutup api ke blum?
=P

noin said...

hahah
wani ni mmg nak kena eh!
siap aa nanti kalo i meet u at ukm~
haha
dah kate contoh, so mmg la xde ending.. kih3
but just wanna share la,
salu nye kalo mende ni blaku kat my femly especially time nk jln jauh,
sume nye dah tutup.
saje je syaitan nk meragu2kan manusia.. haha ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...