Thursday, June 16, 2011

anon.


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

nothing much happen today. semalam tak sempat nak update, tetibe line wifi hotel ni slow plak. harini cambiase bangon pagi, subuh, mandi sume n bsiap2 ke puo (politeknik ungku omar) utk meneruskan perjuangan attend kelas utk aku jalani exam sabtu ni: Novell Certificate Linux Professional. aritu Admin nye dah lepas da. Alhamdulillah..

harini belajar mende super baru gak la. setting utk NFS Server (network file sharing) , Quota, Repquota, SSH (Secured Shell Services), webserver apache, ade gak scheduling (cron), top (ala2 cam dalam windows task manager). paling best tadi pasal ssh la. memule client dari server 2 nak access gune password. n 2nd task dorang access root server1 takyah pakai password. hah, camano tu? yupsie, pandai pon, kne pass key kat root server1 dulu. then later client kat server2 tu takyah authenticate dah for the next time die nak sudo server1. cewah. poyo sket.

Esok bakal belajar sal LVM (lupe lak ape tapi Volument Management la).

memang dah mabuk cmd da ha. tapi tadi baru nak install suse kat pc ni. haha. gune vmware je, malas nak buat dual-boot. walhal pc ni memang dual-boot da, aku hentam awal2 dulu masok cd ubuntu then install je sume .kuang2. dah lepas tu baru aku tau amende dual-boot tu. kuang2

n harini, ade berita sal group Anonymous ni hack server gomen eh. or precisely is group ni hack website kerajaan. bole plak kat website sabah tu dorang display password user situ eh. kuang2. see, banyak lagi lack kan tapi mebi web tu pon tak deal ngn high secured stuff, tak macam bank2 la, data sume kene jaga en.

[babaaachakk!!]

Ape yg group Anonymous ni buat? dorang buat DDOS attack (Distributed Denial of Service) dimana website tu xdpt di akses oleh user nye buat beberapa jangka masa. Sebab ape? ha, ni aku nak kabor sikit la hasil pembelajaran kursus ENSA(Network Security Administrator) kat Melaka tempohari.

ok, citenye camni. Group Anonymous ni akan setup kan beberapa pc as zombie (tak bernyawa tapi simpan virus gitu la). n then bile pc ni dah banyak gile let say dalam 1000 ( aku tak sure biase ddos attack ni brape banyak zombie pc diperlukan utk make it efficient). n then, bile dah sampai masa, pc utama yang mengawal semua2 1000 pc zombie tadi akan run script yang die dah bubuh dalam virus tu. kalo dalam kes Anonymous, script tu akan buat task utk serang web gomen. (kalo salah tolong inform ye, saya baru sangat belajar ni).


-diagram of DDOS attack-

hasilnya, bile da 1000 pc or client akses ke web tadi, server jadi overload n tak dapat nak handle request yang BANYAK GILERR tu!! so jadi la server tu hang. n keluar la mende pelik2 kat page tu hasil dari script written from the hackers.

n aku rase..ni aku rase la, mebi hackers tu pon ade wat SQL injection which is dorang kacau database yang isi data2 pasal user web tu then leh paparkan sejumlah user n password kat page tu.

tu diaaaaa..macho en dorang? opss i mean hebat la dorang ni leh buat macam2. aku takde peluang kot, hoho. tapi instructor ENSA aku aritu penah pesan, katenye SKMM(yang ni kalo taktau g google sendiri) staff SKMM memang terbaik which is kalo korang buat taik kat memana page, let say phishing or scam, staff SKMM yang involved dalam hacking boleh dapat korang dalam masa 72jam ok. hoho kagum tak? hee

so itu je la aku nak share. tapi sebenarnya jauh dalam sudut hati aku ni geram gak. nape nak dok kalut2 tutup website yang provide free download stuff? hehe..biar la kan kan kan..(mebi gua bukan artis sebab tu gua tak kesah). tapi bagi aku la kan, kalo betul2 movie tu best or aku memang minat gile ngn seseorang artis tu, aku akan beli la cd etc etc. bikin kechoh ja dorang ni.

p/s: ehem. 1st time kot entry aku berilmiah gini. kuang2..

6 comments:

JelinaJoli said...

TM dah stat block website tu semalam. Ada 10 kesemuanya. Hesh!

Ndea said...

Fuyyoohhh ain!!! yg aku paham pekataan zombie je hahahaha tapi aku bace tau sampai abes...kikiki ha aku tau SKMM tu ape....suruhanjaya komunikasi dan multimedia malaysia...haha aku teka dulu tau baru gugel, sekali betol da. ain ko dah terer ni keje la ngan SKMM, bleh tangkap penyangak cyber. pehhh ade style...

Ain bintu Amir said...

serius????
teruk ahh pasni..ampeh je dorang :(

Ain bintu Amir said...

opss, komen atas ni tuju utk cik Jelina Joli.

Ndea:
hehehehe..takde pe la weh. ak ni umpama semut je dikalangan otai2 network yg umpama gajah yg xpandang pon aku yg takat knowledge seinci cuma. cewah.

ha, betul sangat dah tu pasal SKMM tu :D ak xterer langsung weh. serius. huhu..skang ni aku kne concentrate kat open source plak. hadeh. saye sangat penin..huu T-T

waNiEsYa said...

waaa besh2...nak entry ilmiah lagik cikgu...saya budak baru belajar....beshhh2...nk tawuu...hheee

Ain bintu Amir said...

wani:
heheheeeeee. somehow I'm flattered. ngeh2 :p takde pe la wani, kite just share ape yg kite blaja THEORETICALLY time attend kursus ENSA aritu. practical tak wat lagi. kalo ade any latest news, I'll paste here okkkk =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...