Friday, June 3, 2011

Resipi ayam goreng tepung :)


Assalamualaikum n salam sejahtera sumaaaaaaaaa...pehabaq? hope everything's well ok.


Tadi bosan2, so masak la utk lunch kan. so arini google myresipi resipi ayam. n then ade gak google website lain. ahh blasah je weh. bak kate rummet aku, Bi. rules utk masak ialah takyah ikut sgt resipi. boleh?? haha.


so, berbekalkan ayam yg ayah beli smlm, aku pon mule la selongkar dapur tgk ape bahan ade. nk g kedai mmg tak la. kelmarin da pegi. haha (xde la malas sgt kot kan??? hee)


ok, kite mulakan dengan bahan2 utk perap:


1. bawang putih & bawang besar (blend siap2 senang. kuantiti? ade akak ofis aku ajar, kalo nak sedap biar bilgn bahan tu angka ganjil okk)

2. lada hitam, lada sulah (kuantiti agak2 je la)

3. sos tiram (agak2 je, td dlam 2 tonggengan aku wat.paham kan?)

4. garam (jgn miss ni, takde rase kang ayam korang t, kuantiti agak2 je la)

5. serbuk kunyit (ni aku belasah je, dlm 1sudu besar gitu)

6. kalo ade serbuk kari pon ok kot. aku dah last2 minit baru ternampak paket tu menyorok. haipp!


pastu da masuk dalam mangkuk, gaul la ape lagi. ayam aku ske potong size sederhana besar. masak pon meliputi semua la nanti. igt lagi kan bljr kimia dulu, semakin besar luas permukaan semakin cpt panas. haha ape aku merepek.


so, simpan la elok2 dalam peti ais, tempoh stgh jam ke sejam.


bahan2 seterusnya, utk tepung lak:

1. tepung gandum

2. tepung jagung

3. serbuk kunyit

4. serbuk kari

5. garam (sikit je kot, cambiase la agak2 je la. tp takya byk2 pon takpe, dpt darah tinggi pulekkk den tatau) :P


tu pon gaul2 sampai sebati. ade gak tadi resipi org tu bubuh tepung beras, ubi kayu. naseb bek tepung goreng pisang die tak bubuh. so kalo korang nak try pon boleyy.


so, nak watpe skg? mase utk menggoreng!! jangan lupe telur (aku wat tadi sebijik je la) utk gaul before gaul ngn tepung.

macam biase la, macam goreng ayam ngn tepung kfc: kuarkan ayam yg dah perap sejam tadi dari peti es. gaul ngn telur kejap (just nk ade gam antara ayam & tepung) then gaul ngn adunan tepung yang korang da gaul sebati tadi. Then masok la ke dalam periuk yang dah menggelegak minyaknye tadi. aum~ aum~ (ok, tu bunyik kucing 2 ekor kat umh aku. tiap2 kali aku masak dorg tuka dr bunyik "meow" ke "aum2~" gerunkan? kih2)


pastu agak2 la. utk 1st batch ayam yg nga goreng macam lame nak masak. api bukak kecik je. kang ayam hangus di luar, mentah di dalam korang tanggung sendiri. aku dah pesan taknak dengar memang elok la makan ayam ala2 sushi gitu (tak masak betul).


pastu pandai2 la korang tengok da masak ke belom dalam isi ayam tu. ishh takkan sume aku nak bgtau kott?? (tetibe emo. haha) ok la, finally ayam korang akan kaler2 hijau gitu. ok tipu je ayam kaler da masak la ala2 coklat gitu. n jgn lupe gak amalkan berselawat time masak or wat pape la kan, mak aku selalu pesan gitu. tu kalo tolong die masak kat dapo itu je la die dok remind. hee..insyaAllah org tak terer masak (mcm ceq) pon masakan leh menjadi. insyaAllah :)


dahla, perut aku pon da lapar ni. sehingga ketemuan lagi di lain episod (cewah). tata. kat bawah ni aku paste link2 website para otai masak yang banyak giler berjasa ahh kat aku selama ni. padan muke aku baru nk godek2 masak. kih2. k u ol, selamat mencuba! salam!! ^_^


.:: tadaaaaa~ da siap da ayam kiteee ::.


http://www.myresipi.com/top/detail/83


http://psittacula.wordpress.com/2007/03/12/ayam-goreng-tepung/


http://resepi.mesra.net/Detailed/2498.shtml


http://www.myresipi.com/top/detail/4586


http://resepiraidah.blogspot.com/2010/03/ayam-goreng-celup-tepung.html


...dan sebelum terlupa, bagi yang belum maklum, ibu saya telah pulang ke Rahmatullah pada 16 Mei 2011 lepas..kanser usus..sesungguhnya Allah lebih menyayanginya...minta jasa baik anda untuk sedekahkan Al-Fatihah buatnye. semoga dia tenang disana, dipermudahkan urusan..aminn..wallahu'alam..


kalau nak bace cerita lagi lanjut, bole baca di link berikut eh. Thanx my buddy, Nadea for all the things u thought to me especially bout medical stuff..dan juga sangat2 berterima kasih buat semua yang membantu kami sekeluarga, sebelum, semasa dan selepas pemergian ibu tercinta kami..Wallahu'alam..


1. Ahad, 08 Mei 2011

2. Rabu, 11 Mei 2011

3. Ahad, 15 Mei 2011

4. Selasa, 17 Mei 2011

5. Rabu, 18 Mei 2011


8 comments:

shahrin yusof said...

Soalan: ayam tu gmba hasil masakan ke gamba amek google XD?

Ain bintu Amir said...

shahrin:
ehhhhh, wajiblah hasil sendiri! :D cubela resipi tu, tgk kaler same ke tak nnti. haha

yanafia said...

hantar skit ke bangi... :)
miahahahaha
jemput ke blog baru :)

Ain bintu Amir said...

kak yana:
tehehehe bole je tade masalah :D
waaa blog baru ka? wokey2 nnti kite p :)

Ndea said...

ain!! ayam aku jadik kaler ijo!! cane??

hahahaha

weh salu org bg resipi 2 camca teh ke 2 cawan ke, ni 2 tonggengan! xleh blah btol la vocab ko ni hahaha

Ain bintu Amir said...

ndea:
hisshhhh cuak ni, nak kate aku ade gune pewarna hijau cam dalam kek tu takde plak en. haha

hahahah. sbb aku takde la plak nak bubuh sos tiram tu dlu dalam sudu ke, penutup die ke..terus je bubah dalam masakan tu..heee ^_^ cpt, mudah n takya nk basoh sudu byk2 :P

Siti Nur Aminah said...

innalillah wainna illaihi rajiuun..

aku tak tahu camne kau hidup dgn rindu kau kat mak..

simpati dan takziah

Ain bintu Amir said...

thanx..
takpela, redha je dgn ketentuanNya. lambat laun kite pon akan pergi juga cuma taktau bile je..

semoga kita semua kembali padaNya dalam penamat yg baik..amin mudah2an..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...