Monday, June 13, 2011

rhendu..


Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat sesiapa yg sudi membaca & nak extra lagi yg sudi klik2 advert kat blog saya (ok, agak poyo disini.hoho).

So cane hari isnin untuk harini? berjalan lancarkah? kena maki dengan bos kah? kena tempeleng ngn mak kah sebab tak dgr cakap? or kereta anda bergesel ngn lori bawak ayam? tak kesah la pape, janji hati mau tenang & perut mau kenyang. ahh malas nak merapu dah, so straight to the point je harini (btw, sume2 situasi di atas aku hentam je. takde aim sesape pon).

1. father's day

wow, wow. bile ye exactly tarikh hari bapa ni? actually aku ni ade terbaca blog Hanis Zalikha. camne ye aku terpergi blog beliau? ohh sebab beliau selalu hapdet, so klik2 n bace la kan :) ade entri pasal father's day. hurm seriously aku dah rindu kat ayah. so cambiase bila kite rindu kat sesape kite kena calling2. jangan call marka je, kadang2, eh kite kena SELALU concern sal hal family especially parents kite tau. tanya khabar dorang, dah makan ke belum.

Aku bukan nak cakap ape, tapi pesen aku ni suke tgk bape time aku spend kalo calling. (heh). tapi yang pelik, kalo bborak ngn ayah or emak dulu nape tak leh celen kalo borak ngn err member? *batuk2* ok tak perlu jelaskan. heh


-raya 2007-
tengah bersalaman dengan ayah sambil diperhatikan mak :)

dah2, jangan melalut. kalo cite pasal pengorbanan seorang ayah, memang sampai bile2 aku takkan abes bercerita. (tu tak kira dari zaman baby lagi dimana memang takde la dalam kotak memori aku ni). tapi nak cite gak la. tak kire :P

ok, ayah time aku kecik2 dulu memang garang gileeee. saya sangat takut ok. aku ni nak compare ngn adik beradik lain tak la degil sangat kot (kak long kot. ahem). tapi kalo ade mende pecah ke memang gua gerun lebeh.

tapi bila dah grown up, ayah dah tak segarang dulu, mungkin memikirkan pendekatan naik tangan tu dah tak valid. penah sekali time ayah nak ajar pasal tolak tambah kat ayep kot, ayah amek la beberapa biji pisang, then demo depan2 kitorang bagi paham. dah lame tu kitorang ramai2 ngap pisang tu. heee. mende cam simple, tapi aku rase nice sangat time tu ;)

n aku takleh lupe time aku awal2 belaja bawak kete dulu, b4 masok kelas mandu, aku blaja ngn ayah. huwaaa naik satria mak memang awal2 belajar je aku banyak meleleh.

"Camne nak drive ni??? Minyak ngn clutch pon tak reti nak balance?? asek mati je!!", gerutu ayah.

huwaa kene marah. balik rumah, aku teros masok bilik, tutup pintu kuat2, pastu aku bantai menangis sampai tertido. hoho. tapi pastu ayah ajak praktis lagi bawak. kih3.

n then time aku dah dapat viva tu (terima kasih ayah & emak sebab memudahkan along time kat u dulu, dgn viva tu..). ok, time mule2 drive sorang2, serius dalam hati aku cam tacing gile. aku pikir: ohh, skg da sampai masa aku bawak kete sendiri..sendiri..kalo dulu ade ayah kat seat penumpang depan ni..tapi skang ayah dah beri kepercayaan kat aku bawak sendiri..sendiri..

sobbss..n paling jauh aku penah travel ialah sepang-ipoh time kursus bulan 11 tahun lepas. pulak tu time tu parents ngah menunaikan ibadah haji di Mekah. memang lone ranger rasenye. (keh2)

n jugak time aku eksiden kat keramat dulu. vuduh punye driver, da bawak laju kate aku plak salah. mau tak berperang mulut aku ngn die. dalam pale time tu memang pikir ayah je la. terus aku call ayah explain. then ayah soh pass fon kat driver tu, explain lebeh kurang. n time driver tu nak blah, aku tengah ckp ngn ayah on the phone. tapi spontan aku end call n snap pic no. plat kete tu. pastu aku call ayah balik n then ayah kate time aku matikan call tu la saat paling mendebarkan+mencemaskan die penah rase dalam hidup. die ingat aku dah kene belasah ngn driver tu. pastu aku pon explain la sume2 lepastu..huhu..

n jugak time cermin kete aku(bahagian penumpang depan) kene pecah ngn org vodoh manetah. pon kat keramat jugak. malam tu buat report polis. ayah cadang nak amek kete aku tu, bawak balik sepang n repair sebab cermin dah pecah kan. Malamnye ayah sanggop naik ktm dari nilai, turun kl sentral, naik lrt situ then turun jelatek. pastu akak umah aku yg baik hati amek ayah n bawak ke rumah. then kitorg g balai wat repot. pastu malam tu ayah bawak la kete tu balik sepang. mata ayah dah merah2 da time tu. menahan ngantuk kot, yela mengajar sesi petang kan.

"Ayah ngantok ke?"

aku yg sengal dah nampak tapi still nak bertanya gak. nakkan kepastian.cewah.

"Takla, menguap ni hobi je"

"heheee.."

erm dah la, makin banyak aku tulis makin tacing plak. along tak sabar nak balik, nak masak (walaupon banyak kekurangan tapi kadang2 ayah puji gak.heee..ok, gua over). pastu nak wish hepy father's day kat ayah. ingat nak buat kad. so kena cari material, gam, gunting n start buat!!


2. rindu

ayah pasangannya mak. ni lagi rindu tahap gaban. tapi nak buat camne, janji Allah itu pasti. ape yg termaktub dalam Al-Quran tu memang benar2 belaka:

"Dan Allah tidak akan menunda (kematian) seseorang apabila waktu kematiannya telah datang. Dan Allah Maha Teliti terhadap apa yang kamu kerjakan." (Surah al-Munafiqun: 11)


-April 2008-
-wedding kak Yani-

buat semua, bila kita rindu pada yang dah tiada, sangat2 digalakkan sedekahkan ayat Quran bagi meringan & memudahkan urusan nya..paling mudah sedekahkan al-Fatihah. wallahualam..

3. looks

geng2 kursus kata muke aku cam dah berisi compare ngn bulan 11 aritu. ohh tak best nye perasaan. *batuk2*


-November 2010-
-Cameron Highland, ngn Ana-

4. drama melayu

malas nak cerita panjang, drama Nora Elena aku tengok jap yg awal2, pesen suke mandi pas kol 7. hoho. geram je tengok part dalam cite tu. dah nampak kan kesan negatif yang p tgk blue tu watpa? tak pepasal girl lain jadi mangsa nak melepaskan pape yg patut dilepaskan pas kawen tu. haih dah2, blog cheq ni label Umum. sendiri mau pikir.. nak lagi lanjut leh inbox. *batuk2*

and cite Arjuna tadi. eh Juvana *ni nak habaq, tetibe teringat kat opis aritu aku punye semangat sebut ARJUNA. last2 kena gelak ngn opismet. JUVANA ok. dah2 jom kita sambung*

pon ade part tak logik tadi. dah la buat keje tak baek n then be professional la sikit kalo nak jahat pon, kira la duit yang ko dapat hasil tipu jual henset n kelentong akak langgar adik tu, kira la duit dalam bilik ke, dalam bilik ayaq ke (high security sikit). haih emo2

but still, aku layan gak drama melayu. support la sikit :p *heh*


5. tutup website yg provide free license

pagi tadi aku saje bosan sementara nga install SUSE kat pc, then layan bace news. ape gelabah sangat dorang ni nak tutup website yg provide free downloadable stuff. sungguh tak best. untuk lebih lanjut, klik SINI.

6. akses facebook even ade proxy

ok, aku dah tau 1 cara nak masok fb even LAN ctu ade proxy..ngeh2..

nak tau? klik SINI.

7. kering

selain poket kering penangan tengah bulan (tapi Alhamdulillah still manage to maintain my phone credits, minyak kete n duit makan)..

disebabkan kursus, my lips kering sangat sampai merekah menanti darah (ok rhythm sikit). kat kelas aircond, bilik pon aircond. brrrr...kalah atlantik. ok hiperbola.

dah la, tu je.. JE? heh. ok, assalamualaikum..


p/s: tadi terfeeling tengok gamba family time bercuti n raya dulu2. tetibe dapat call. ohh kantoi tengah touching. but however it is, thanx everybody for always supporting me..thanx huhuuu..

8 comments:

diLa said...

ko tak abes2 kutuk cte aku kannnn! grrr :p

Ain bintu Amir said...

hahahahahaha

tapi masalahnye aku cam terjebak gak tgk cite tu. pastu mengomel. haha cam habit plak :P

Ndea said...

'member' tu call ea ain? agagagagaga

.ein said...

rindu kat mak jugak.ayah pon angah rindu gakk.korang pon angah rindu.wuuu nak balik!

eh btw, btol ke megaupload pon kne block.melampau ahhh.nk donlod cite korea cmne.aaaaaa :(

nisa ~ shasha said...

ain! bertabah k yg no.2 tu?

Ain bintu Amir said...

ndea:
sape? sape??? haha

angah:
tu la, rindu angah jugak. huhu..
ntah la weh, msia ni sume website yg provide free link gomen nak block. ampeh je. mencik!

nisa:
thanx nisa. insyaAllah memang kene kuat weh :)

Ndea said...

hahaha eleh2...

tp part "menguap tu hobi.." memang menyerlahkan the sense of humor ayah ko la ain... haha klaka la bapak ko =D

Ain bintu Amir said...

hahahaha
tau xpa. aku slalu tgelak tau ngan lawak spontan ayah aku. mmg tak terjangka dek akal. heheee =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...