Monday, January 25, 2010

Episod berjimba & Pizza.


Berbalik kepada entri before this bout how to hide comments in facebook. I think the steps doesn't work la. Dah. malas mau carik lagi. Kalo rajin nanti bakal digoogle la next time. huu *keciwa sudaa*

Bahek. dikesempatan ini, saya mau menghapdet xtvt perjimbaan dikala ujung minggu. Ape? Tatau 'jimba' tu ape? Ohh. Bukan timba mahupon timberlake ok. (lawak la sangat.haa) Berjimba dapatlah diertikan sebagai bersukaria di hujung minggu. Erm. Ini pon patot dihuraikan dgn lebih lanjut since lepas da bersukaria tu nnti sila periksa purse pulak. Duit ternyata mengalir bak air.. kui3.

So, sabtu aritu dipenuhi momen2 indah bersama cik Syud n cik Emon. Pagi2 lagi kitorang dah menghuni stadium Salak Tinggi tuh. Lame siot aku tak g. So, joging la dalam 2 round besar since dlm stadium tu ade event apentah. Erm ternyata aku pancit awal. wakaka. tabik spring sama stamina derang. even pakai sneakers, aku pakai sport shoes, tapi ternyata itu tak membantutkan usaha murni dorang. hee..

Patu try ar main basket n futsal plak. Bola toksah cite. 2 2 takdak angin. kahkah. so dat kitorang hanya main throw2 je ar. Teknik free throw aku nampaknya tak menghampakan hasil kekerapan berguru dengan angah. Namun 3 point tu hanya sekali menjadi. Memang baling sekuat ati ar time tuh kasik lepas geram tensi sume. kih2.

aiseh. kantoi wat free throw je. haha.

Futsal, memang dak berdua ni hebat. sekali lagi tabik spring sama angkat topi kat derang berdua; syud n emon. Aku hanye berbakat jadi goalkeeper je since habit menepis bola tu da memang sedia berakar dalam diri. hihihi. payah gak akak2 berdua tu nak membolosi gawang gol gua. hakhak.

Dah tu, tengahari kitorang lepak Alamanda. Layan karok plak. Kat opis asek2 kate nak p karok, tapi tak p pon. Ni bia aku start g dulu. hehehe jangan mara :P

sian ade sorang ahkak kat ctu jadi mangse. baru die nak duduk, da kitorang mintak jadi photographer. ampun kak :P

Ok la, kitorang amek yang by song. bukan ikut hour tu. First time ni aku g karok kat alam. Salu g Metropoint Kajang je. hehe. Layan gak ar ngn ahkak2 berdua neh. hehes.

and tak lupa gak, aku sempat membeli belah sebijik novel. 9 Nyawa - Ramlee Awang Murshid. Lame da aku tak follow weh. Ni pon taktau la bakal menghabiskan satu buku untuk tempoh bape lame. sebulan? ohh mungkin lebih. huu.

Apa lagi mau stori mori? ok2. jom sambung amende aku wat lagi ahad nye.

Erm, hasil paksaan dari mak, aku menggagahkan kaki ke kedai (ele, drive pon. koya la bunyik cam jalan kaki. hee). Mencari nenas & tuna. Nak wat mende? ohh nak wat topping piza. hehe. sounds like tak aci coz takyah wat base ek. tapi takpe, we have to learn new things slowly. kih2.

So, episod membuat toping pon bermula. Bahan2 spt berikut: (ahh tak kire, nak cite gak. huuhu)

1. Bawang putih n merah dipotong dadu. kecik2.
2. Tuna tin
3. Sosej
4. Nenas
5. Mayonis
6. Sos (i prefer using Chili Sauce)
7. Cheese (WAJIB!)
8. Cili blender
9. Lada sulah

So, memule tumiskan bawang2 yang dah potong tuh.
Dah garing, masokkan cili blender pulak. Kacau2.
Pastu masokkan tuna tadi.
Then masokkan lada sulah (siyes aku terbesin2 time neh)
Dah setel, bia kejap.

Skang nak start wat topping piza lak.
1. Sapu mayonis (sila taruk banyak gile babeng ok! baru sedap! Ape? Diet? dah2 takya wat.hee)
2. Sapu sos cili.
3. Sapu tuna yang da masak dlm kuali tadi.
4. Hias hot dog atas tuh. (Lagi banyak lagi ade umphh!!)
5. Dah siap. leh ar panaskan oven ok.

ok, nak masok dalam oven plak. Dalam 5minit set timing ar. Pas 5 minit tu, kuarkan piza n tabur cheese atas tuh. Ni pon sangat2 dinasihati supaya letak dalam kuantiti banyak banyak banyak!! =D

Then masokkan semula dalam oven. Time ni bole la tarok nenas gak. Actually kalo korang nak tau, I letak nenas same timing ngan hot dog. so mane2 nenas kat bhgn atas memang kering ma. kih2. so, learn from the mistake, kita taruk nenas time nak ujung2 eh.

Ok, lupe mau habaq, set la dlm 4-5 minit. Jangan lelame. Just nak cheese tu cair je. Then, tadaaaaaaaaaaaa!! siap utk dibaham! hehe.. selamat mencuba! any comment sila share2. ^___^

hasil mahsul!!

p/s: sesungguhnya memasak / menyediakan makanan itu sangat membahagiakan. heee *wink*

13 comments:

enjelinajolipit said...

gua lapa ni. apesal buat entri lagu ni? nex time sila bagi amaran awal2 before teruskan entri. xdela gua leka hingga terjebak ke kancah gamba makanan. keji tau!

shahrin yusof said...

bole jual kat kafe ftsm :D

nohas said...

Memasak tu satu terapi esp. kalau ada yg puji..hehe..boleh naik macam piza juga.

Tapi nak buat topping piza ni, byk gak belanja nye tapi puas hati, boleh letak byk2..kalau mcm ni boleh tutup 'pondok piza' tu..boikot..boikot..

aSh said...

base die cpt ke masak?
xaci karok.. nk gak.. harus pakse zack ni..

PrincessD said...

waaaa ain nak piza jugak!!! tgk gmbr cam sedap jek tuuu..hihi

haaa nak karok jgn lupe ajak d skali yeh!!!^.^

she-G said...

wah...lemak pizza mggu lepas baru jer burn...ni nak tambah semula la kot..hahahaha...

amar ahmad said...

macam sedap.. yela buat sendiri kan sure puas hati wat topping dia..kim la skit.. terliur ni.

noin said...

engelina:
hahahaha =D sory2. tp title pon da terpampang piza kan? just x warning awal2 la ade pic pizza. hehehe jgn mare :P

shahrin:
haha hopefully 1 day! bisnes2! hehe

nohas:
haha. stuju3! preparing food mmg sgt menyeronokkan n tmbh point kalo menjadi. kalo xjd, rase mau campak saja dlm dustbin. ekeke. yup2! jom kite touch up skill spy ditutup 'pondok piza' itu. hehehe

noin said...

ash:
base die just amek yg da redy tinggal nk taruk toping je. hehe. yg base kite tak sure plak cane. lom pnh wat lagi. tapi kalo da taruk toping n masok oven, tak perlu lame2 sgt. dlm 5min je. hehe. yup2! kite kene pakse zack ni. hehehe

dee:
hehe. kalo kt umh sewa ni ade oven, da lame kite leh wat dee. huhu. tp tu la, takdak pulak. tapi kalo ade mase t mmg kite buat mkn ramai2 ok! hehe. yup2! musti roger punya karok! weeee ^___^

she-G:
hahahah. tau xpa. takpe, selagi mmpu, kite ngap je ape dpn mate. haiyaaakkk! =D

amar:
hehe. mmg xdinafikan, buat sndiri lagi puas ati dr bli kat luar. unless kalo domino's. mmg sdp tak hengat. aisey, da abes la plak. hehe =)

CaHaya said...

i dah bc dah 9 nyawaaaaa!!!!!!
Tp buku org lain.
xbli sndirik nye buku lg.
hahaha.

ok tu je nk ckp.
mls nk komen pjg2.

myfuzzyworld said...

Salam,

Jangan lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

Hanafana said...

SEDAP SANGAT@@

noin said...

wani:
hehehe. i baru je bbrp page. kene take a whole day to finish it. just to read it from beginning to the end. baru puas. haha.

hana:
mau? mau? hik2 :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...