Sunday, January 3, 2010

Makan & $$


Salam. Currently at home. Jarang2 update blog lately mungkin sebab no idea kot. so, skgni macam2 dalam pale utk dikongsi bersama.

Jumaat

Kelmarin, Jumaat lepak g Pavillion ngn member2 sambest, Cekpah, Ndea, Syuk n Pacer. Layan cite The Imaginarium of Dr. Parnassus. Ini aku nak bagi warning arh. tolong jgn terpedaya ngn trailer cite tuh. buduh je g taruk Johnny Depp walhal actor feveret aku tu hanye la dlm 10 minit dlm filem tuh. sedddiiihhh... naseb la Heath Ledger blakon mmg best. Tapi, kalo korang sayang duit takyah la tengok. Baik tgk Sherlock Holmes, Avatar mahupon Alvin & the Chipmunks uh. huhu.

Then, kitorang lepak2. Member aku wat bisnes pad herba tu. Yg Avail tu. Korang pernah dengar? Memang aku akui la, pad yg kite biasepakai cam Kotex etc tu rupe2nye berbahaya sebab dibuat drpd kertas yg dah disimpan lame. Then dorg apply bleaching so that bertukar la putih. Bukan cotton ok, just ade state : as soft as cotton.. kalo korang perasan la.. Ade dioxon bagai.. huhu

ok la.. tapi to be fair, macam quite expensive. aku byk diam coz aku kalo bab2 ni mls nk bertekak. haha. tapi tu lar, kalo korang betol2 syg diri, elok la mahal sikit tapi elok utk jangka masa panjang kan. Aku just beli panty-liner la. tengok ape jadi. huhu.. kalo berminat leh contact aku k. hihi..

pastu dat nite kitorang lepak kat Kg Pandan. Ade chicken chop ok. So aku pon order Grilled Chicken Mushroom as recommendedby Ndea. wallah!! mmg cdap! hehe. kite bole pilih either nak dgn nasi goreng or ngn french fries. disebabkan lapar, aku pilih nasik la kan. tu pon tak abes. tamak. huhu. harge mmg best wa cakap sama lu = RM6.50 air plak laici = RM 1.50 .. heheh.. so, bole la mai try rase! memang berbaloi2~~ hehe

ade lagi, aku n ndea tompang kete cekpah g pavi tuh. so dat kene parking la kan. Park kat Plaza Imbi. 1st hour = RM 3.50 RM 3/hr after dat.. total = RM27++ giler! tak ske~

Sabtu

ok, itu cite ari jumat. sabtu plak. time with family. malamnye, kitorang g kuar jalan2 carik makan! mane lagi, Bangi je la tempat dituju. lately kitorang cam nk makan wester food plak. salu makan satey, tandoori takpon ala-carte saje. so, kitorang lepak kat Mama Chop Papa Grill. tnye member aku sorang, die kate western food kat Village View Bangi pon not bad gak. Tapi mungkin itu lain kali punye trip. hehe. Mama Chop ni setau aku ade byk cwgn, so nak try ni dulu la.

So, aku order Lamb Chop arh. sume pelik.

"Along makan kambing ke?"

erk. along makan sume.. hahaha. yup, aku start ske daging kambing la lately. nak2 kalo kari. sedap ohh. lembut gitu. wakaka. orang ckp kambing mcm smelly erh? takpon aku rase. hihi. but somehow, beef steak lagi sedap ar. isi nye solid gitu. Sirloin Beef Steak if tak silap.

Harge up sikit ar dari Kg Pandan yg ku cite tadi. haha. takpe, pasni kite try tempat lain pulak owhkay!! ^___^

Investment

Part ni, aku nak cite plak. Pasal ASB. Let say, kite dah keje, dah ade duit. Dalam pale mesti terfikir 3 benda:

1. Bayar hutang2 (sewa rumah, kereta etc)
2. Perbelanjaan
3. Simpanan.

So, part simpanan tu, takkan nak simpan je kan? Kadang2 tengok orang join MLM, invest duit sane sini, mesti tergerak hati nak tiru gak kan? so, bab pelaburan tuh. setelah aku survey2 macam2 website n bertanya kat mak ayah, kwn2, ramai suggest takyah join MLM. dan pelaburan yang paling selamat n takyah pikir banyak ialah ASB. so, korang da join ni ke blom? kalo nak lagi up, join ASB Maybank tuh. tu mcam kite bile sijil, then every month dorang potong income kite, but then akhir tahun tu, kite dpt dividen dari overall sijil kite tuh. huhu. kire lagi berbaloi ar dari ASB biase tu. mende ni parents aku banyak explain la. kat cni memang tak reti nk explain. adalah lebih elok korang pegi maybank then tanye hal ni kat dorang. hihi ^_^

So, kat cni aku bagi link yg aku jumpe bout pengiraan dividen ASB ok.


2. Dividen dan Bonus ASB 2009 (simple sikit)

3. suggested blog bout financial management: Pakdi.my

So, marilah merancang dari sekarang. Kalo ade sebarang input, bole la kite share same2 ok. Have a nice weekend everybody!! ^__^

9 comments:

fn said...

huh! makan je x sudah2

noin said...

hihihi.. syok woo!!
katelah cik Lina tak ske mkn. diet ek? agagaga kantoi :p

PrincessD said...

wahahaha 3jam je ko lepak pavi parking kena rm27 ke???biar betik!!d slalu pegi mahal pon rm10 kot..xpnhla plak sampai puluh2 hengget..hehehe gilosssss!^.^

noin said...

ehh bukan2. kitorg lepak dr 12++ tghari till 7pm++ la. 7-8 jam cmtu la.. huhu..

cikot said...

dekat village view best .. tapi kalau ko lewat skit je dtg orang dah mcam pegi jualan lelong plak ..

noin said...

pnh gak lepak ctu dulu2, tp time weekdays la kan, so tak rmi dgt la mlm2. salu ke lepak ctu? western die ok la eh?

nisa ~ shasha said...

yay!
awal tahun depan ko kuarkan duit ASB ko yg da beranak tu utk blanja aq makan! :p

pakcik kordi said...

pnjgnye nama movie tu..hehe...

tq info asb...=)

noin said...

nisa:
ngeee.. mane leh lwan ambition ko: 12k by end of dis year. ciayok nisa!! ^__^

pakcik kordi:
tau xpe. tarik napas pjg2 nk menyebut. hihi. oh asb tu, no probs. sharing is caring =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...