Sunday, December 11, 2011

Sup Ikan Merah yg nyummeeehhh


Salam, gatal tangan nye pasal, nak cite pasal masak semalam pulak. hehes. ok, semalam wat Sup Ikan Merah. amacam? kecur liur tak sume? hehes. [yoyoan je aku nih]

So, mari kite mulekan. cambiase, pic nnti ade jodoh aku hapload k. n sumber kali ni aku rujuk myresipi je. k, jom2 start. Bismillah~

Bahan2:

2 potong ikan merah (pastu potong lg, sebab besar gak ni)
bawang merah kecil (hiris pastu tumbuk - cara aku la)
bawang putih (spt diatas)
halia seinci
air (kuantiti: setengah periuk. agak2 sikit baru tambah lagi)
sub bunjut adabi
kentang (patot 2 biji cukup dah)
sedikit serbuk lada hitam
daun sup
1 biji limau nipis (perahan)

other suggestions:

rempah serbuk sup dalam paket tu. adabi.
rempah tumis (yg 4 beradik tu)
lobak merah (terlupe nak mintak ayah beli. huhuk)
daun bawang
tomato
asam keping (bole tak aku terlupe nak bubuh smlm? haha)
serai (ade je kat luar umah, malas nak menapak. boleh?)
daun bawang

Cara-cara:

1. Cuci ikan tadi ngn air asam (motif: nak hilangkan hanyir)

2. Panaskan minyak & tumis bwg putih+merah+halia+serbuk lada hitam

3. dah sebati, masukkan air setengah periuk.

4. masukkan kentang & sup bunjut. biar lama sikit (motif: nak bagi kentang empuk)

5. dah agak2 mendidih, leh masukkan ikan merah, daun sup, asam keping n serai kalo ade.

6. ops, jangan lupe perah limau sikit. jangan perah dalam periuk la, takot termasam. perah dalam mangkuk sendiri jek. hehe (sebab aku dah buat, n mmg masam pon. haha) ni optional la kire.


tadaaaaaaaaaaaa!! siap da. sape kate masak susah? tipu dunia je sume tu. haha.

2 comments:

diLa said...

rajin gile ko msk skang kn. bagus betol..calon menantu pilihan laaa

Ain bintu Amir said...

hahahahaha.
kalo ak tak masak, sape nak masak weh? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...