Sunday, May 17, 2009

masak2: cekodok



Harini, sekali lagi aku bangon di awal pagi (bagus3 -- izinkan saya masuk bakul angkat sendiri sebab sangat2 terharu managed utk tak tido pas Subuh. hehe)
Pagi ni nak watpe? Aku bajet nk dok dpn tv je la kan. Tup2..

"Along, meh tolong mak kat dapor~"

Aiyakk! Kalo itu suara sudah berbunyik, ape2 alasan pon tak gune lagi weh. Nak2 da abes studi ni kan. Memang takley mengelak da. Adess dess dess~

"OK mak, roger that"

Iye, pagi ini, saya diarahkan utk memasak cekodok. Actually mak da penah ajar aku wat ni dulu. Tapi dah lame sgt tak sentuh, so mak pon re-teach la anak daranya ni nak masak camne en. hehe. nak aku explain cni ke? Alah, korang search je la google. haha. Tapi mak aku ajar resipi extra pelik sikit which is mak taruk hot dog dlm cekodok tuh. Kira korang kena hiris nipis2 la hotdog tu then gaul sekali ngn adunan cekodok tu. Jgn lupekan bahan wajib yakni kentang yg dipotong dadu tu yer puan2. Itu sgt penting! hehes {ape yg penting?? Kerjasama... hehe selingan} So, tak semestinya cekodok sinonim ngn ikan bilis je kan? Kite leh meluaskan imaginasi kanak-kanak dengan mencampurkan bahan-bahan lain. Try je pape janji logik la. Dulu mak penah gak taruk jagung dlm adunan cekodok tu. Sedap gile!!! Korang try la. Aku pon ade gak tnye mak, jagung takde ke? Patu mak ckp tade. huhuk sedey gua makanan feveret gua takde.

Ok la, disebabkan permintaan ramai, aku pon upload la picca cekodok ituh. haha :D


Before


After


Yang korang nampak cam coklat2 kemerah2an tu ialah hirisan hot dog tu. Try la. Yang ni mak aku kate takyah masukkan bawang sebab adik tak suke (ceh! haha). So, sukatila korang nk taruk bawang or tak. Sekian! Selamat mencuba! =)

6 comments:

Nurain Nordin said...

woii xkan masak sowang makan sowang?? meh ar bwk kat zaba ni, bg aku rase,biar aku tntukan ko ley kawin da ke x..hahahah

noin said...

haha. aku masak utk seisi FAMIly.. wahahaha ;D
ko nak?
nnti ak g ukm aku gurreng utk ko eh~
haha

Mieza said...

aku tak mau cuba sndri dkt rumah, aku mau orang tu buat n bagi aku rasa cekodok tu..nk suapkan pun takpe..hahaha.. :p

tak pernah plak aku makan cekodok yg de hot dog, yg cmpur jagung pun tak penah lg..huhu..

ko punya cekodok wrna pucat ler, kasi warna kuning keperngan skit, bagi garing skit..hehe..

noin said...

adeh.
byk songeh masak sendiri weh.
haha :D
tu mak ak la yg guide adunan tu.
aku just campurkan je sume2 tuh.
try ar taruk jagung lak~
dlu da pnah wat!
sodap!
huhu

Nurain Nordin said...

ntahnye,byk songeh tul c miza ni..masak la sndri

noin said...

tau xpe.
mlas aku nk layan kerenah mak datin sorang neh.
hahahah :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...