Friday, May 15, 2009

masak2


hari ni.
hari ni aku dok melepak kat umah lagi.
seperti parasit. or mebi aku lagi comel la kan dari makhluk tersebut. huhu
apeda.
kembali ke pangkal jalang. hari ni selepas Subuh, aku tak smbung tido. ok, memang dah berazam dari mlam tadi. so that aku bole siapkan tugasan mengedit thesis mengikut gaya ukm. oh tidak! tak tertunai jua. sebab ape? sebab aku masyuk sangat layan MHI. Ade Wardina arini. n ade gak topik pasal scrambler. peh3! nape la mereka sangat minat sama itu scrambler? sumpah 1st time aku tau perkataan ni, aku taktau langsung apekah scrambler ituh. rupe2nye sejenis motorbike. tp ni khusus utk golongan yg lebih ekstrem la. so? hasilnya, aku lebih alert kalo kot2 ade scrambler lalu kat sebelah aku ke. At least aku dah tau la menatang ni ape namenye. hehe. same la gak ngn scooter n moto. ak rase cam same ke lain ke 2 menda ni. tah. malas nk amik pot. hahaha :D




ok la, ape yg aku nk cite arini. tadi siang aku masak la kan. bosan tak wat pape. aku jenguk peti ais. ape je yg ade utk aku masak. lauk takyah nk risau da coz mak da prepare awal2 pagi nye, ikan masak sambal. nyum2. so tugas aku hanya utk memasak sayur lak. aku punggah2, yang ade :

petola

pucuk ubi

kacang buncis


tu je la 3 mende yg ade. petola? oh cannot, da masak smlm. Pucuk ubi? oh itu sedap masak lemak. aku lak mane reti doh. last2? ah paham2 sudah, aku capai la kacang buncis tu. then dalam palehot, dok pikir nk watpe ek. kering idea. lalu meng'google'. haha. smpi camni punye tahap kebergantungan aku terhadap internet. smpai nk masak ape pon kene search dlu. ok2, jumpe da. apetu?

Masak kicap
(takde gamba) taknak la.


kacang boncis goreng telor.


waaa! ade telur tu wat aku tak pikir apedah. lantas mengopek bawang, yg lain2 tu paham2 la korg tau la kan. ape lagi, tumis2 smpai naik bau. tetibe.. azan berkumandang menandakan masuklah waktu Asar. heh. terok betol aku ni. makan lunch da nk ptg2. ah! blasah! asal perut tak kosong. ni pon dah nyanyi dondang sayang. ok2, setel pon. aku da cmpor telor sume. peh! sos tiram ngn garam jgn dilupekan ye penonton2 di rumah. lagi ape eh, aku carik2 carrot namun tak ketemuan. ah, ade cili merah, hijau sume aku cmpak. hehe. kasik nek rase. hoho memandai je aku ni. tapi tak best la kalo masakan ni. tade kuah. aku ske ade kuah or sup la term paling tepat. takpela, telur tu da wat aku senyum tak hengat. maka, ngn rakusnye aku makan la. huhu sedap2

setibanya adik n mak pulang, apelagi, makan time la kan. dorg tak mcam aku, makan tgh2 malam. haha. mereka sgt menjaga bdan iaitu makan kol 7. ha sile2. penat kot baru balik keje n skola. adik rupe2nye suke bangat kacang buncis. tapi slack ar, ayh bli smlm kat pasar skit je. sian adik makan sikit (sebab aku da amek big share awal2. leh bajet da pas adik balik musti aku tak sempat sental nye. haha) mcm haritu, aku yang potong kentang utk mak masak sambal, tapi adik yang mkan sume. tinggal 2 kerat je kentang yg potong cam wedges tu. mau aje meleleh air mata darah aku tgk. huhu T_T

ok2, kembali ke cite asal. nampaknye mak dan adik sgt mgemari masakan ku ini. tapi ade slack gak. asal cam tak bape kering ar? ni aku nk marah ni. ayah? ngee~ don't ask. aku tak brani nak tnye beliau lebih lanjut. sebab biasa akan kena kritik kaw2 mau menangis dalam hati aku nnti. huhu. ayah hanya takkan banyak kerenah kalo isteri tercinta beliau yg masak je. Kalu aku? naye! baik lagi aku telan sume2 tu dari bagi ayah kalo tau aku masak tu tak sedap. hahahahaha (betapa cuaknya aku kat komen pedas ayah. hehes)

ok la, time to sleep. begitula coret2 pasal masakan. ngh pikir nk masak ape lagi pasni...

6 comments:

Mieza said...

ko ni len kali kasik upload la pe yg ko masak tu.. aku nak nengok gak kacang buncits ko tu masak telor .. haha.. tak dapek rse,aku nk komen mnarik ke tak..hehe :p

yanafia said...

ko buat aku lapar tetibe!!
jahat....!!
sila kirim sepinggan dua ke kolej amin ini yee....
=p

.ein said...
This comment has been removed by the author.
noin said...

miza:
alah, disebabkan tlampau lapo,
ak tros sebat mende tu.
da lupe nk amek gmba ke ape.
haha :D

kak yana:
haha. da abes ar kak yana.
tak dapek den nk nolong ha.
hehes :P

Nurain Nordin said...

ntah,btul ckp miza tu..lenkali bwk sini,bg kitowang rase..ko rajin2 ar dtg cin even c F tu xde.bwk lauk utk kitowang...minum2 ptg ke.hehehe..:p..muak ar mkn kafe zaba ni weh..nk rs gak air tgn ko tu plak ..kuikuikui

noin said...

alolo~
sayu siot.
ko ni mmg pakar ar dlm mwatkan ak rase gulity.
haha :D
takpe, jumat ni i dftr masok zaba ok.
ape F F ha?
hahahaha ;D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...