Thursday, October 29, 2009

Money Matters.


Duit oh duit!

bankruptcy. sape nak? sila angkat tangan! hoh cam ampeh nye offer. sah2 ar takde orang nak kan.
well, aku terpetik topik ni sebab ade cite Skim Cepat Kaya kat tv3 mlm tadi. 360 arh. aku time tu baru nak mengadap dinner, bihun sup. belasah je la buat. kali ni menjadi sikit sebab mak gua dah bagi petua, tambah serbuk sup tu bagi sedap. sebab selama ni aku taram buat, cam kurang perasa sebab takde mende tuh. huu

k, aku pon borak2 ar ngn kak Nora akak umah aku pasal skim Pak Man Telo neh. ('Te' : bunyik cam 'Teh' k. Bukan 'Te' cam 'telur'. ahh aku jadik cegu bahse plak kat cni). Dari die elok2 duduk depan tv, die leh dok kat meja makan layan borak ngn aku. hee. memang aku tak ckp banyak la kan. mulut penuh lambang kelaparan yang amat sangat. nasib wani ade. biase ar, ni rutin harian borak2 lepas tensi. he.. teringat plak dulu, lepak ngn Ain Nodin n kak La patu layan muvie sesame. haha :P

ok, bebalik kepada isu bankrupt. Kak Nora ni keje bank, bahagian kutip2 ar utang2 dorang yang tertunggak tu. macam2 cite weh. memang best borak ngn die. hee. aku tnye:

"Akak, ade ke datuk2 yang hutang tertunggak sepanjang akak handle mende neh?"

"Ade je Ain. Atuk2 yang dah tua nyanyuk pon ade gak"

"La yeke.. asal kate camtu lak?"

"Yelah, time orang mintak duit, dorang siap kate, 'saye ade wat pinjaman ke kat bank ni? bile mase ye?, rumah mane satu ye?' "

hahahahhaa. aku n wani gelak dengar. hehe. sah2 la atok ni tak amalkan kismis time mude2 dulu. hihik. ke nak kelentong kate lupe. sengal je.

ok la, papehal pon, pepandai la kite yang dianugerahkan akal fikiran yang sempurna ni utk decide anything, especially bab2 duit. Think wisely la before make any payment, investment or any installment. ahh aku dah mule merepek.

aku tak sentuh kot pasal Pak Man Telo or bahase mudahnye MultiLevelMarketing neh . MLM kan nickname nye. Ok, actually mende ni betol la, time awal 70-an dulu (aku tulih based on kak Nora cite). method sume betul, tapi dah lame2 berkembang satu Msia, then wujud banyak agen. So, ade la kepale2 yang cam syaitan kan, g songlap duit pelabur2 nih. ape lagi? lebur la harapan pelabur2 tersebut. Kesian. Serious.

Dah abes tuh, ade tv3 ni tunjukkan rumah Pak Man kat Perak yang kena sita tuh. Cam dah rumah tinggal weh. Cuak je tengok. nguuu.. O.o

Redemption

hah, yang ni aku nak cite plak. Aku redeem mende kat Deli France tadi. wahhahaha masyuk woo! ok, bunyik cam batak tapi memang aku rase syiok pon. hehes. ni sume sebab aku g follow instruction kat Jobstreet.com . ade sekali tu, diorang wat promo, a Deli France Tuna Croissant, just have to send any job offer to friends la. At least to 3 friends. aku pon ape lagi, follow je ar anta kat 3 orang member kan. Dalam ati tak mengharap pon, sebab aku bukan salu luck pon mende2 camnih. hee

Then, one day I received an sms, stated bout the redemption. OMG!! I was soo excited bak bulan jatuh ke riba. haha. ok, bab makan kan. free plak tuh. nak terbang je rase time tuh. hehes.

so lepas ni, gotta be more alert on any so-called free item nih. hua3.

ok, kat cni aku taruk eh pic nye. haha. comey sungguh! tunggu saat utk ditelan ek. agaggaa :P


Mee Kurus

Ni aku tau pasal kat HQ tadi la. Kak Jee g bace berita online. Pasal mee untuk kuruskan badan!! hahahaha sile alert ok terutama kat kaum2 hawa figure cam aku nih. hahahaha

ade sekumpulan penyelidik dari USM buat kajian n berjaya hasilkan mee kuning yang mampu mengurangkan berat badan seseorang. so, ade bran ke korang? haha

antara respon kat opis tadi:

"Abes ar pasni Jus Mate tak laku da"

hahaha

nak tau lebih lanjut pasal mee tersebut? klik sini

hoho. ^__^

9 comments:

Fasiha said...

dah lama xdgr pak man telo..
aku pun rs MLM ni xsalah
tapi risiko tggi..
kalu org atas wat hal
sian kat org yg kat bawah2 ni

noin said...

itu la..
yang penting modal kene mantap n pandai2 la pikir kan ape risiko sume.

yang penting, kene kuatkan iman n pikri la masak2 b4 decide anything. belajar dr kesilapan orang b4 sndri wat silap.

*dah mcm mak ceramah kat anak weh. hee

CaHaya said...

noin kata : "mee kuning yang mampu mengurangkan berat badan seseorang"

seseorang tu maknanya ada sorang yang special lah kan? ape ciri2 org special smpi die je yg blh dikurgkan beratnya? klu sy memenuhi ciri2 seseorang, nk cuba! hahaha. alwani pun merapu. =P

nisa ~ shasha said...

isk aq lapor.. npe ko tarok gmbr mkanan yg lazat??

diLa said...

abes aku kne buang aa jus mate aku?:p

diLa said...

abes aku kne buang aa jus mate aku?:p

noin said...

wani:
hahaha wani ni kan, mmg nk kene tau! hehe. u can try it dear. dun forget to take the photo, before n after ok. hahaks. then dun forget to jog at stadium tau! how i miss to jog there la.. huu T_T

nisa:
haha. aku tak jamah lagi weh croissant tuh. smlm aku pose. bukak pose lak nasi kerabu. so mmg dlm peti es je la aku sumbat. hehe

dila:
buang! buang! apekejadah pulak ko nak amek tu weh. kang geng aneroxia plak kalo amek. len ar aku ni. wakaka :P

saya lah said...

mlm itu malam..hahah! ai x minat!

noin said...

tau xpe.. haha
salu salah paham tau nak2 kalo dlm sms. hehe

yup, me too. dun have any courage to join it.. but who knows several years later? hahah kidding :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...